Orguljska baština kajkavskih krajeva

Orguljska baština kajkavskih krajeva

Kajkaviana je u suradnji s više partnera ove godine organizirala dva orguljska koncerta u ciklusu Orguljska baština kajkavskih krajeva.

Sam orguljski ciklus ima dugu tradiciju. Pod različitim imenima traje još od 1996. godine kada je i započet u suradnji s gradionom orgulja Heferer iz Zagreba. Cilj ciklusa je da se na povijesnim orguljama, dijelovima spomeničke baštine koje je firma Heferer izgradila i obnovila (ili samo obnovila) organizira orguljski koncert, na kojem poznati interpreti (orguljaši i solisti) izvode prigodna djela klasičnih autora.

Kako je od 1996. pa do danas obnovljeno dvadesetak vrijednih instrumenata u župnim crkvama i kapelama KZŽ (u Krapini u sve tri crkve, zatim u Zlataru, Belcu, Loboru, Donjoj Stubici, Prišlinu, Sv. Križu Začretju, Krapinskim Toplicama), održano je do danas preko 100 koncerata (navodimo neke od interpreta koji su nastupali – orguljaši: Anđelko Klobučar, Mario Penzar, Pavao Mašić, Edmund Andler Borić, Ljerka Očić, Jasmina Belošević, Jakov Spevec; solisti: Valentina Fijačko, Monika Cerovčec, Josipa Lončar, Barbara Suhodolčan, Martina Gojčeta Silić).

Obzirom na korona krizu u 2020. bilo je upitno da li će se uopće održati program i u sažetom obimu. No, u suradnji s partnerima na terenu koji su pokazali interes za održavanje koncerata, održana su ipak dva koncerta.

Prvi 19. srpnja na obnovljenom pozitivu u kapeli Marije Magdalene na Košničkom Humu (upravna župa Sv. Katarine iz Zagorskih Sela). Toga dana je vrstan orguljaš Alen Kopunović Legetin bravuroznim orguljanjem predstavio povijesno vrijedan pozitiv čiju obnovu je završila firma Heferer u proljeće 2020. Više o tome na poveznici: https://m.facebook.com/alenlegetin/videos/kolaudacija/216277256351548/?__so__=permalink&__rv__=related_videos

Drugi koncert iz ciklusa održan je 30. kolovoza u župnoj crkvi u Sv. Križu Začretje. Program je bio kao završno događanje manifestacije Prvi glas Zagorja (koja je poradi korone također održana u sažetom obimu).

Zainteresiranoj publici predstavio se trio FIAT LUX (“neka bude svjetlost”). Alen Kopunović Legetin – orgulje, Dario Teskera – truba te sopranistica Josipa Lončar, majstorski su izveli zahtjevan program sastavljen od skladbi kompozitora od 16. do 20. stoljeća. Više o samom programu i solistima može se pročitati u programskom letku koji se nalazi u prilogu:

Kajkaviani su na realizaciji ovog kulturnog događanja partneri bili: CANTUS d.o.o. Zagreb, Župni ured Zagorska Sela i Sv. Križ Začretje; Udruga za kulturu, zabavi i sport Sv. Križ Začretje.

Orgulje je za koncerte priredila i ugodila gradiona orgulja Heferer iz Zagreba. Koncerte je svojom potporom pomogla Krapinsko-zagorska županija.