“ŽENE NOSE SVIJET” u muzeju Dvor Trakošćan

“ŽENE NOSE SVIJET” u muzeju Dvor Trakošćan

U sklopu projekta  „Žene nose svijet“, u čijoj realizaciji, zajedno sa muzejem Dvor Trakošćan sudjeluje i Kajkaviana, u subotu 23.9. 2023.otvorena je istoimena izložba fotografija umjetnice Lekhe Singh.

Fotografije Leke Singh prikazuju žene diljem svijeta kako nose težak teret poput vrčeva vode, granja za ogrjev, hranu, samo kako bi osigurale osnovnu egzistenciju sebi, svojoj obitelji i zajednici. Izložba otvara brojna socijalna i antropološka pitanja, a njena  relevantnost i aktualnost leži u promicanju rodne ravnopravnosti, socijalne pravde i poštivanja ljudskih prava.

Europska turneja izložbe započela je 2021. godine gostovanjem u Musée de l’Homme koji pripada Nacionalnome prirodoslovnom muzeju. O ideji za izložbu tadašnji ravnatelji i incijator gostovanja André Delpuech kaže da je  “upoznao Lekhu Singh u Los Angelesu 2019. godine. Vidjevši njezine nevjerojatne fotografije odmah se rodila ideja o izložbi koja bi pokazala ulogu, snagu i hrabrost svih žena diljem svijeta koje nose sve ono što je nužno za preživljavanje njihovih zajednica: vodu, hranu, ogrjevni i građevni materijal, predmete za trgovanje…”

Uz izložbu je 25.9 2023. u muzeju Dvor Trakošćan održan i panel pod istim nazivom na kojem su sudjelovale umjetnica Lekha Singh, umjetnička producentica Carley Blankman-Yonkman, poduzetnica Snježana Leljak te ravnateljica muzeja dr.sc Goranka Horjan. Panel je otvorio dijalog o položaju žena u svijetu rada, i to ne samo u urbanim veći i u ruralnim sredinama. Nakon zanimljivog razgovora sa sudionicama panela, diskusiji se pridružila i publika sa svojim opažanjima, komentarima i pitanjima.

Izložbu Žene nose svijet u muzeju Dvor Trakošćan možete pogledati do 31. prosinca 2023.