Završnim projektnim događanjem i tiskovnom konferencijom projekt SPOJKAJ- SPOJI SE ZA KAJ uspješno priveden kraju

Završnim projektnim događanjem i tiskovnom konferencijom projekt SPOJKAJ- SPOJI SE ZA KAJ uspješno priveden kraju

Udruga Kajkaviana održala završno završno projektno događanje za projekt vrijedan 61 848,61 € 

Ovog četvrtka, u organizaciji udruge Kajkaviana u Parku obitelji Feller u Donjoj Stubici, održalo se svečano završno projektno događanje, kojim se projekt SPOJKAJ- SPOJI SE ZA KAJ priveo kraju.

Događanje je otvorila predsjednica udruge Ines Krušelj-Vidas koja je pozdravila okupljene te ukratko predstavila što se sve u sklopu projekta odvijalo posljednjih 15 mjeseci. Prisutan je bio i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić koji je istaknuo važnost rada udruga kao pokretača promjena u lokalnoj zajednici dok je administratorica projekta Marija Knezić Banožić ukratko predstavila interaktivnu aplikaciju “Ispuni grad kajkavskim riječima”.

SPOJKAJ – SPOJI SE ZA KAJ projekt je kojeg udruga Kajkaviana provela sa svojim partnerima Gradom Donja Stubica i Planinarskim društvom „Stubičan“ u okviru javnog poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice. Projekt ukupne vrijednosti 61 848,61 € sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH. Započeo je u svibnju prošle godine, a službeno traje još do kolovoza 2023.

Organizirane su edukativne radionice iz strateškog planiranja i upravljanja kriznim situacijama, provedena je volonterska akcija čišćenja okoliša te dva događanja “Kaj na planinarskim stazama”; spoj rekreacije i zabave. Na “Susretima s pjesnicima” zajednica je imala priliku upoznati se sa suvremenim zagorskim pjesnicima, a kroz radionice “Kaj u ruci: izrada rožica od krep papira” i online pripovjedaonice “Čitamo priče o običajima na kajkavštini” nastojalo se očuvati tradicijske vještine i znanja o običajima. 

Posebna ostvarenja ovog projekta su online Kajkavski rječnik, te aplikacija “Ispuni grad kajkavskim riječima” koja je predstavljena na završnom događanju.  Kroz ovu multimedijalnu i interaktivnu aplikaciju građani i posjetitelji Donje Stubice šećući  gradom mogu se upoznati sa stvaralaštvom suvremenih zagorskih pjesnika.  

Na samom predstavljanju interaktivne karte, u kompletu s na klupama postavljenim pločicama diljem Stubice koje predstavljaju pjesnike i njihovo stvaralaštvo, uživo su se mogli čuti radovi pjesnika: Elvire Belošević, Srečka Blažička, Nade Jačmenica, Mirjane Mikulec i DragiceReinholz, a glazbeni ugođaj priredio je Ivan Kondres učenik Glazbene škole pri OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, koji je izveo nekoliko skladbi na akustičnoj gitari.

Nakon završnog događanja uslijedila je konferencija za novinare. Na samom događanju, a time i na konferenciji, sudjelovali su novinari iz istaknutih lokalnih medija poput Radio Stubica i Zagorski list.