Zagorskom Erasmus konzorciju čija je članica i Kajkaviana, odobreno više od 45 tisuća eura

Zagorskom Erasmus konzorciju čija je članica i Kajkaviana, odobreno više od 45 tisuća eura

Prenosimo članak sa Zagorje.com

“Muzej grada Pregrade proteklog je tjedna primio obavijest od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije o odobrenju novih sredstava u iznosu od 45.225,00 EUR za Erasmus akreditaciju za 2024. godinu.

Naime, pregradski muzej od 2021. godine nositelj je Erasmus akreditacije u području obrazovanja odraslih, ujedno prvi muzej u Hrvatskoj kojem je dodijeljena ova akreditacija. Muzej je koordinator konzorcija, u kojem još sudjeluju Općinska knjižnica Krapinske Toplice, Gradska knjižnica Pregrada, Muzej Radboa iz Radoboja i Udruga Kajkaviana – Društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine iz Donje Stubice.

Erasmus akreditacija predstavlja alat za organizacije, aktivne u području obrazovanja odraslih, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i školskog obrazovanja, koje se žele uključiti u prekograničnu razmjenu i suradnju, a zagorskom konzorciju dodijeljena je za sedmogodišnje razdoblje do 2027. godine. Dodjelom Erasmus akreditacije potvrđuje se da je podnositelj zahtjeva izradio plan za provedbu visokokvalitetnih aktivnosti mobilnosti u okviru razvoja svoje ustanove, odnosno organizacije.

Temeljem Erasmus akreditacije 2021. realizirane su ukupno četiri mobilnosti prema modelu strukturiranog tečaja i to u Madridu i Malagi u Španjolskoj, u Helsinkiju u Finskoj te u Portu u Portugalu ukupne vrijednosti 7.809,00 EUR. Tri mobilnosti realizirala je Udruga Kajkaviana, a jednu je realizirao Muzej grada Pregrade.


U sklopu Erasmus akreditacije 2022. konzorcij je realizirao šest mobilnosti ukupne vrijednosti 11.350,00 EUR. Tri mobilnosti odvijale su se po modelu praćenja (promatranja) tuđeg rada, tzv. job shadowing, jedna u knjižnici u Plovdivu u Bugarskoj, dvije u gradskoj knjižnici u Grazu u Austriji, a tri prema modelu strukturiranog tečaja u Bolonji u Italiji i u Malagi u Španjolskoj. Navedene mobilnosti realizirali su Gradska knjižnica Pregrada, Općinska knjižnica Krapinske Toplice, Muzej Radboa i Muzej grada Pregrade.

U provedbi je još Erasmus akreditacija 2023. u sklopu koje je udruga Kajkaviana realizirala četiri mobilnosti po modelu praćenja tuđeg rada u Gradskoj knjižnici Ljubljana u Sloveniji, a po prvi puta je realizirana i mobilnost polaznika programa također u Ljubljani kroz koju su na mobilnostima sudjelovale tri odrasle polaznice i jedna osoba u pratnji. Ostale mobilnosti predviđene u sklopu ove akreditacije realizirat će se u 2024. godini.

Predstavnik koordinatora konzorcija, dr. sc. Davor Špoljar, v.d. ravnatelja Muzeja grada Pregrade, istaknuo je: „Od dodjele prvih sredstava u sklopu Erasmus akreditacije 2021. godine, ovaj zagorski konzorcij kroz nekoliko je godina realizirao 14 mobilnosti djelatnika i jednu mobilnost odraslih polaznika, ukupne vrijednosti 48.709,00 EUR. Korištenjem ovih sredstava omogućeno nam je stjecanje novih znanja i vještina u području obrazovanja odraslih, poput digitalnih vještina, andragoških znanja, kreiranja neformalnih obrazovnih programa itd. za djelatnike, ali i nova, obogaćujuća iskustva za odrasle polaznike programa kroz kraće boravke u srodnim ustanovama ili organizacijama u drugim zemljama koje sudjeluju u programu. Osobito me i kao Erasmus+ ambasadora za Hrvatsku veseli da u ovome programu iz godine u godinu sudjeluje sve više muzeja, knjižnica i drugih baštinskih ustanova i organizacija, omogućujući na taj način prilike za usavršavanje kako za svoje djelatnike, tako i za naše odrasle korisnike i posjetitelje, odnosno polaznike programa. Kroz ove mobilnosti uspostavljamo i nove kontakte te dogovaramo nove suradnje, što je često od velike važnosti i za sudjelovanje u drugim programima i fondovima Europske unije.“