Uspješan završetak godine za Kajkavianu

Uspješan završetak godine za Kajkavianu

Na prvoj sjednici Skupštine u srijedu 1. veljače 2023. predsjednica udruge Kajkaviana, Ines Krušelj-Vidas, priopćila je nazočnim članovima da je udruga Kajkaviana uspješno završila 2022. godinu.

U prošloj godini završen je projekt „STUB-kultura“, prvi sufinancirani sredstvima ESF-a i Ureda za udruge Vlade RH u okviru kojeg je obnovljen prostor u Fellerovoj zgradi (2 prostorije i sanitarije) te održano ukupno 45 aktivnosti tijekom zadnjih 5 mjeseci provedbe projekta kao i završni festival 20.5.2022. U suradnji s PD „Stubičan“ i Gradom Donja Stubica započeo je projekt „SPOJKAJ – spoji se za kaj“ i od niza planiranih aktivnosti, u 2022. godini odrađena je jedna radionica izrade tradicijskih poruka (Kaj u ruci) i jedan live streaming susret s pjesnicima na kojem su sudjelovale priznate i nagrađivane pjesnikinje: Mirjana Mikulec iz Oroslavja, Gordana Tkalec iz Zlatara te Zdenka Maltar iz Novog Marofa, te set radionica za ojačavanje kapaciteta partnerskih udruga koje je vodila dr.sc. Goranka Horjan i koje su uključivale 10 radionica o strateškom planiranju; 4 radionice na temu upravljanja rizicima i sigurnosnim aspektima; 1 online radionica za poticanje volonterstva u OCD-ima; 1 pripremna radionica za volontiranje. U sklopu projekta „SNIMKAJ“ koji je odrađen s partnerima udrugom Kućni kolektiv iz Klanjca i udrugom Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu iz Zagreba održane su aktivnosti koje su uključivale filmske radionice za učenike viših razreda osnovne škole iz Gornje i Donje Stubice te 4 edukativna predavanja za roditelje i 3 webinara za učitelje o raznim temama vezanima uz medijsku pismenost. Na projektu su sudjelovali eminentni stručnjaci u području medijske pismenosti: doc. dr. sc. Lana Ciboci Perša, izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj, prof. dr. sc. Danijel Labaš, dr. sc. Ivan Uldrijan i dr. sc. Marina Gabelica.

U suradnji s umjetničkom radionicom Heferer održan je 28. Festival Orgulje Heferer u okviru kojeg je odrađeno 17 kvalitetnih koncerata diljem Hrvatske za oko 1400 gledatelja. Izdavačka djelatnost nastavljena je objavom četverobroja časopisa Hrvatsko zagorje br. 1-4/2021 s temom Čitanje u siječnju 2022., a tijekom 2022. odrađene su i promotivne aktivnosti usmjerene na knjigu Vere Grgac „Majkina vraštva, vračejne i vračiteli”. Danica Leštek i Mario Šimudvarac rade na Rječniku kajkavskoga govora stubičkoga kraja koji je višegodišnji izdavački projekt udruge.

U udruzi se nadaju da će njihov angažman ipak biti prepoznat i sukladno tome pravedno nagrađen adekvatnim priznanjem i osiguranjem potrebnih financijskih uvjeta za rad kako bi se proveli brojni projekti koji se već oblikuju u kreativnoj atmosferi članova i suradnika.