Sudjelovanje na stručnom savjetovanju čitateljskih klubova u Sloveniji

Sudjelovanje na stručnom savjetovanju čitateljskih klubova u Sloveniji

U petak 19. travnja 2024. u Križevcima pri Ljutomeru u Sloveniji članice ČitKAJ kluba sudjelovale su na stručnom savjetovanju čitateljskih klubova koje je organizirao Bralni klub društva Kelih. Ovim događanjem obilježena je deseta godišnjica djelovanja Bralnog kluba.

Sami događaj imao je 2 dijela. U prvom dijelu stručna izlaganja održale su Manca Perko, glavna tajnica Društva Bralna značka Slovenije koja je predstavila značaj navedenog programa kako za razvoj čitalačke kulture u Sloveniji tako i za formiranje čitateljskih klubova u svim generacijama čitatelja. Nadalje ukratko je opisala ostale programe kojima se Slovenija predstavila na međunarodnom Sajmu knjiga za djecu u Bologni, Italija kao primjere dobre prakse koji drugdje ne postoje, a u Sloveniji postižu vrijedne rezultate u radu s mladima koji postaju i ostaju članovi čitateljskih klubova za odrasle.

Ugledni slovenski književnik Tone Partljič govorio je o svojim iskustvima susreta s čitateljima i načinima na koje književnici i njihov osobni primjer, ali i književna djela pomažu mijenjati svijet na bolje.

Knjižničarka Marijana Korotaj iz knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož predstavila je plodni rad nekoliko čitateljskih klubova koji se okupljaju u navedenoj knjižnici i njenim podružnicama. Naglasak njezina predavanja stavljen je na različite principe i metode rada koji se u pojedinim klubovima koriste poštujući interese i afinitete članova pojedinih klubova.

Rad čitateljskih klubova u Općoj knjižnici u Ljutomeru predstavila je ravnateljica Vesna Laissani.

Udrugu Kajkaviana i njezinu misiju predstavila je predsjednica udruge Ines Krušelj-Vidas, s naglaskom na međunarodnu aktivnost društva u okviru Erasmus+ projekta. Članica čitateljskog kluba Biserka Lacković u nadahnutom je izlaganju prenijela iskustva rada ČitKAJ kluba fokusirajući se na njegove posebnosti. Iako ČitKAJ klub nema dugogodišnju tradiciju, prisutni su zaključili kako je klub na najboljem putu da još više razgrana svoje aktivnosti.

Na kraju se članica Bralnog kluba Društva Kelih Simona Markovič obratila prisutnima i iznijela njihovo bogato iskustvo koje je članicama kluba doista unijelo novu kvalitetu u živote, obogatilo ih i međusobno duboko povezalo iako sve članice dolaze iz različitih okruženja, struka, zanimanja i interesa.

U drugom dijelu susreta uslijedio je razgovor prisutnih s književnikom Tonetom Partljičem i diskusija vezana uz njegovu knjigu Strnišča koju su prisutni unaprijed pročitali.

Za kraj jedino se može istaknuti: izuzetno korisno, ugodno i zanimljivo druženje puno inspirativnih ideja kojima će Čitkaj klub u budućnosti obogaćivati svoje djelovanje.