Stub-kultura ugostila poznate književnike za djecu i mlade

Stub-kultura ugostila poznate književnike za djecu i mlade

Protekli mjesec na radionicama u sklopu projekta Stub-kultura održano je sveukupno devet radionica – slikali su se osjeti topline i hladnoće na Radionicama za djecu s invaliditetom i pejzaži na Radionici vinorela, istraživali su se kajkavski rječnici na Radionici o jeziku – kajkavski naš svagdanji, razgovaralo se o teoriji interpretacije baštine na istoimenoj radionici te su održane tri večeri naših Glazbenih slušaonica.

Posebno je zanimljivo bilo na Radionici ljudskih priča 25. studenoga u stubičkom društvenom centru  – moderatorica Senka Susović u goste je pozvala Nadu Mihaljević i Hrvoja Kovačevića, dvoje književnika iz stubičkoga kraja koji su javnosti poznati prvenstveno kao autori za djecu i mlade, no koji se bave širokim rasponom aktivnosti koje uključuju knjigu i pisanje. Nada Mihaljević, rođena Stubičanka, zaposlena je kao diplomirana knjižničarka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a kad ne radi, veliku količinu vremena provodi u pisanju hvaljenih romana (za Putovanje u mjestu ove je godine dobila svog drugog Grigora Viteza) ili čitajući. Hrvoje Kovačević, doseljeni Topličanec, radi kao samostalni umjetnik, piše djela za djecu, mlade i odrasle, radio-drame, scenarije za filmove…

Naši književnici govorili su o početcima svoje spisateljske karijere, razotkrili načine na koje pišu, otkuda im inspiracija i kako oblikuju radnju i likove, koji su problemi stvaranja slobodnih umjetnika, a koji autora koji pišu isključivo u svoje slobodno vrijeme te su se osvrnuli na stanje na književno-izdavačkoj sceni u Hrvatskoj.

S novim zanimljivim gostima od prosinca nadalje družit ćemo se on-line s obzirom na to da se zbog epidemioloških razloga radionice Stub-kulture do daljnjega sele u virtualni prostor.