Stub-kultura u veljači: deset radionica i posebna gošća – Vera Grgac

Stub-kultura u veljači: deset radionica i posebna gošća – Vera Grgac

Protekli je mjesec radionice u sklopu Stub-kulture, koje se zbog okolnosti covid epidemije i dalje odvijaju putem digitalnih oblika komunikacije, obilježilo pregršt zanimljivih sadržaja.

U već uvriježeno vrijeme – petkom od 17 do 19 sati  – putem Zoom aplikacije emitirala se Glazbena slušaonica koju vodi Željko Popović.  Slušaonice su  tematski osmišljene te su se slušatelji mogli upoznati s brojnim činjenicama iz svijeta glazbe – o nastanku i preobrazbama tanga i swinga, popularnim trubačima 50ih i 60ih godina 20. stoljeća te mnoge druge zanimljive priče o glazbenim žanrovima i izvođačima. Na sedmom sastanku Čitateljskog kluba kojeg vodi Andrija Jurki živo se raspravljalo o knjizi suvremenoga francuskog romanopisca Guillaumea Mussoa Djevojka od papira.

Djevojku od papira detljano su analizirale polaznice Čitateljlskog kluba.

Vlasta Horvatić-Gmaz na Radionici interpretacije lokalne baštine u jednom je susretu prikazala polaznicima cijelu sažetu povijesti Gornje Stubice, a Tanja Bakek dvije je kreativne radionice za djecu i osobe s invaliditetom bazirala na motivima i pričama vezanim uz najromantičniji dan u veljači – Valentinovo. Radionicu s vrlo aktualnom temom sprege održivog razvoja i ekologije održala je Emina Jukić iz Udruge profesor Baltazar.

Radionica interpretacije lokalne baštine

Posebna gošća u veljači bila je Vera Grac, pjesnikinja, istraživačica lokalne povijesti i predana sakupljačica baštine, koju je na Radionici o jeziku – Kajkavski naš svagdanji ugostila Danica Leštek. Radionica se pretvorila u pravo interaktivno književno i etnografsko jutro u kojem je autorica čitala svoje kajkavske stihove, prikupljene lokalne verizme te ulomke iz knjige Majkina vraštva, vračejne i vračiteli uz koju je predstavila malu izložbu na daljinu svog ljekovitog bilja.