Stub-kultura u siječnju: online početak nove godine našeg projekta

Stub-kultura u siječnju: online početak nove godine našeg projekta

Nova 2021. godina u Stub-kulturi započela je, u skladu s i dalje važećim mjerama, virtualno, ali zato ništa manje aktivno.

Online oblik odvijanja ima nekoliko prednosti, od kojih je možda i najvažnija da omogućava  poništenje udaljenosti, stoga su nam se na radionicama u siječnju pridružili novi sudionici iz drugih mjesta i gradova, pa čak i država.

Odličnu posjećenost u siječnju bilježila je Radionica interpretacije lokalne baštine, zasigurno i zbog vrlo zanimljive i aktualne teme oživljene povijesti o kojoj je pričala voditeljica radionice Vlasta Horvatić-Gmaz te malo drugačije, ali iznimno detaljno istražene interpretacije povijesnih događaja vezanih uz Seljačku bunu gosta radionice mr.sc. Branka Čička.

Održan je peti susret Čitateljskog kluba koji je u već uhodanom sastavu kojeg vodi Andrija Jurki živo raspravljao o bestseleru Čovjek zvan Ove suvremenoga švedskog pisca Fredericka Backmana. Čitateljski klub popunjen je od drugog susreta, međutim zbog dodatnog interesa pojavila se mogućnost da se okupi dodatni klub  – zainteresirani čitači mogu se javiti Kajkaviani putem maila, telefona ili društvenih mreža.

Budući da je u prosincu izašlo mrežno izdanje Rječnika hrvatskoga kajkavskoga književnog jezika te tiskani Rječnik govora Jesenja akademika Augusta Kovačeca, radionica o jeziku Kajkavski naš svagdanji voditeljice Danice Leštek pozabavila se upravo kajkavskim rječnicima. Posebno je zanimljivo bilo vidjeti slikovne mape iz Malog virovskog etnografskog albuma Miroslava Dolenca Dravskog te se prisjetiti nekih gotovo u potpunosti zaboravljenih naziva kojima su se imenovale stare hiže, dijelovi namještaja ili preše.

Tanja Bakek, voditeljica Kreativnih radionica za djecu i osobe s invaliditetom osmislila je dvije radionice koje su dostupne na Facebook stranicama Stub-kulture: izrada pingivina te izrada lovaca na pahuljice od papira. Radionice su trajno online te se zainteresirani kreativci i dalje mogu zabavljati izradom (i poslati nam fotografije svojih uradaka kojima se posebno veselimo😊).

Glazbene slušaonice također su se odlično slažu s online načinom – stoga se raznolik i kvalitetan glazbeni program koji moderira Željko Popović od siječnja može poslušati redovito svaki tjedan, petkom u 17 sati na Zoom platformi.