Stub-kultura u rujnu: raznolik program za sve uzraste

Stub-kultura u rujnu: raznolik program za sve uzraste

Tijekom proteklog mjeseca u Donjoj Stubici započelo je odvijanje programa radionica u sklopu projekta Stub-kultura kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Program u rujnu započeo je Kreativnom radionicom za djecu s poteškoćama / osobe s invaliditetom pod vodstvom Tanje Bakek. Djeca i mladi likovnim su tehnikama izrazili svoj doživljaj povratka jeseni. Uslijedila je prva plesna večer za ponešto drugačiju dobnu skupinu – 54+. Tijekom uvodne večeri moderator Željko Popović pokazao je kako su standardni društveni plesovi odličan oblik rekreacije.

Prvi radni tjedan radioničkog programa Stub-kulture završio je u razgovoru, pripovijedanju i pričama – Čitateljski klub kojeg vodi i moderira Andrija Jurki otvorio je mnoge teme među polaznicima: od pitanja ženskih prava, poimanja razbojništva u književnosti i popularnoj kulturi do važnosti bajke te smisla književnosti i umjetnosti uopće.

Javnu tribinu kojom se zainteresiranoj javnosti predstavio projekt Stub-kultura te koncept participativnog upravljanja u kulturi moderirala je mag. art. Ivana Nikolić Popović, predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, a ideju kreativne suradnje civilnog i javnog sektora polaznici su pobliže upoznali tijekom dvodnevne radionice koja je uslijedila.

Uz Znanstveni piknik, koji se ove godine održao u ponešto ograničenom izdanju 25. rujna u dvorcu Stubički Golubovec, odvijale su se i radionice Stub-kulture. Voditeljica Radionice ljudskih priča Senka Susović razgovarala je s ravnateljem OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički Zdenkom Kobeščakom te predsjednicom Udruge profesor Balzatar (organizatora Piknika) o važnosti uključivanja znanosti i tehnologije u područja obrazovanja i kulture. Arheologinja Ivana Škiljan osmislila je i provela radionicu za djecu i mlade – Arheologija zajednice –tijekom koje su polaznici iskapali, istraživali i rekonstruirali keramičke predmete kao pravi arheolozi.

Posjetitelji su imali priliku sudjelovati i u radionici stare mediteranske tehnike slikanja crnim vinom uz stručnjake za vinorel Ivicu Kiša i Željka Zimu te prošetati po skrivenim zakutcima dvorca slušajući poznate i nepoznate priče o Stubičkom Golubovcu tijekom radionice Interpretacije lokalne baštine koju je vodila Vlasta Horvatić-Gmaz.

Rujan je završio prvom radionicom o jeziku – Kajkavski naš svagdanji čije su bogatstvo i raznolikost polaznici krenuli istraživati pod vodstvom  Danice Leštek.

Kalendar događanja za listopad te poveznica na prijavni obrazac za radionice koje slijede nalaze se ovdje.