Stub-kultura u listopadu: devet radionica za građane, posebni gosti i „kreiranje kulture“ za OCD-ove

Stub-kultura u listopadu: devet radionica za građane, posebni gosti i „kreiranje kulture“ za OCD-ove

Aktivnosti u sklopu projekta Stub-kultura realizirane su u planiranom  rasporedu  i u listopadu.  Tijekom dvije Radionice za osobe s invaliditetom / djecu s poteškoćama u razvoju polaznici su se koristili plodovima jeseni za kreativno izražavanje izrađujući životinje od divljih kestena i ukrašavajući crteže lica raznobojnim lišćem.  Održana je druga u nizu Plesna večer koja se krajem mjeseca zbog epidemioloških preporuka pretvorila u Glazbenu slušaonicu na kojoj će u nadolazećim susretima posebno uživati ljubitelji retro zvuka.

Na u potpunosti popunjenom Čitateljskom klubu polaznice su raspravljale o romanu Lade Vukić Specijalna potreba te su u zadatak za sljedeći susret dobile još jedno  recentno djelo suvremene hrvatske autorice – roman Pedeset cigareta za Elenu Marine Vujčić.

Amaterski sliari imali su prilike sudjelovati na Radionici vinorela – slikanja crnim vinom, a turistički vodiči – amateri u sklopu Radionice interpretacije lokalne baštine izašli su iz prostorija društvenog centra  u  terenski obilazak kako bi na licu mjesta upoznali poznate i nepoznate priče iz prošlosti Stubičkih Toplica.

Radionice u listopadu obilježili su i posebni gosti. Na Radionici o jeziku  – kajkavski naš svagdanji  sudjelovao je Grgo Petrov,  magistar dizajna vizualne komunikacije koji je predstavio svoje projekte za popularizaciju kajkavskog dijalekta, uključujući sjajnu ilustiranu bajku Imbra Houstovnjak.  Na Radionici ljudskih priča gostovale su književnica Nevenka Gregurić i muzikologinja Irena Miholić koje su polaznicima ispričale razne zanimljivosti o svojem osobnom i profesionalnom odnosu prema baštini te načinima na koju ju istražuju  i interpretiraju njezine razne pojavne oblike – od lokalnih govora i običaja do tradicijske glazbe i instrumenata.

U sklopu programa participativnog upravljanja predstavnici udruga s ovoga područja tijekom nekoliko radionica bavili su se temom Kreiranje kulture kako bi suvremenim metodama design thinkinga detektirali ključne probleme djelovanja u kulturi te mogućnosti njihovog premošćivanja putem artikuliranja zajedničkog kulturnog identiteta i raznim oblicima buduće suradnje.