Stub-kultura se vratila u društveni centar

SLika prikazuje polaznike radionice interpretacije baštine ispred ulaza u društveni centar.

Krajem svibnja završilo je gotovo polugodišnje razdoblje online oblika radionica u sklopu Stub-kulture.

Unatoč činjenici da su se svi sudionici uspješno prilagodili na digitalne oblike komunikacije,  s veseljem smo dočekali kraj svibnja, poboljšanje epidemiološke situacije i povratak svih sudionika u društveni centar.

Prethodni mjesec voditelji i polaznici i dalje su se družili uglavnom putem Zoom platforme – u travnju su održane četiri Glazbene slušaonice, Radionica interpretacije lokalne baštine s temom obitelji Feller, Čitateljski klub na kojem se razgovaralo o djelu Mala pariška knjižara autorice Nine George, Radionica o jeziku – Kajkavski naš svagdanji na kojoj je bilo riječi o Kajkaviani i časopisu Hrvatsko zagorje te dvije Radionice za djecu i osobe s invaliditetom na kojima su mališani kreativno izrazili svoje doživljaje proljeća i proljetnih motiva.  

U svibnju je, zahvaljujući popuštanju mjera i poboljšanju vremenskih prilika, u program vraćena Radionica arheologije zajednice u suradnji s OŠ Donja Stubica i učiteljicom povijesti Valentinom Krušelj koja je skupinu Malih povjesničara dovela u društveni centar da se upoznaju s arheologijom, metodom arheoloških istraživanja i autentičnim pričama o istraživanju Staroga grada koje je provodila upravo voditeljica radionice dr.sc. Ivana Škiljan.

Naši najmlađi sudionici krajem mjeseca su na kreativnim radionicama Tanje Bakek– napokon uživo – izrađivali pčele od papira i pritom mnogo naučili o tim važnim životinjama.

Tahyjev grad i svoju interpretaciju tog značajnog stubičkog lokaliteta Ivana Škiljan je na poziv Vlaste Horvatić-Gmaz predstavila i polaznicima Radionice interpretacije lokalne baštine.

Radionica o jeziku s temom Kajkavski u školi održavala se i uživo i putem Zoom aplikacije kako bi svi zainteresirani sudionici mogli sudjelovati, neovisno o udaljenosti i mogućnostima dolaska.

Niz radionica u travnju o sudioničkom upravljanju civilnog i javnog sektora u kulturi s temama razvoj socijalnog poslovnog modela, brending, razvoj kreativnog poduzetništva te te razvoj komunikacijskih vještina i planiranja zaokružen je 20. svibnja na javnoj tribini s temom Kako želite da kultura utječe na Vaš kraj? na kojoj su sudjelovali  gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, zamjenica ravnateljice ZARA-e Helena Matuša i predsjednica Kajkaviane Ines Krušelj-Vidas uz predstavnike udruga, ustanova u  kulturi, turizmu i obrazovanju. Zanimljiv i produktivan dijalog o budućnosti kulture stubičkoga kraja zasigurno će se nastaviti i nekom drugom prilikom