Promocija knjige Toplice i topličice Hrvatskog zagorja Antuna Šimunića u Krapinskim Toplicama

Promocija knjige Toplice i topličice Hrvatskog zagorja u Krapinskim toplicama - Vlasta Horvatić-Gmaz, Antun Šimunić i Marijan Kovačić

Unatoč nepredvidivom ljetnom vremenu i kiši, 17. srpnja 2020. u predivnom ambijentu središnjeg perivoja u Krapinskim Toplicama održana je promocija knjige Toplice i topličice Hrvatskog zagorja autora dr. sc. Antuna Šimunića.

Predstavljanje knjige organizirala je Općinska knjižnica Krapinske Toplice u sklopu ovogodišnjeg festivala Badlfest, stoga su se gostima, predstavnicima Krapinsko-zagorske županije i TZ Srce zagorja, članovima Kajkaviane te ostaloj okupljenoj publici obratili ravnateljica knjižnice Nadica Majsec-Kobaš, načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić te predsjednica Kajkaviane Ines Krušelj-Vidas.

Uz autora, o knjizi su govorili tajnica Kajkaviane Vlasta Horvatić-Gmaz te recenzent dr. sc. Marijan Kovačić, dok je u glazbenom dijelu programa nastupila mlada violinistica Doris Tkalčević.

Vlasta Horvatić-Gmaz naglasila je kako je Antun Šimunić dugogodišnji suradnik časopisa za kulturu Hrvatsko zagorje te je s posebnim zadovoljstvom radila na ovom izdavačkom poduhvatu, unatoč nesretnim okolnostima pandemijskog lockdowna i potresa koji su se dogodili baš u vrijeme izlaženja monografije. Iz istih razloga morao se odgoditi predviđeni projekt održavanja niza promocija u zagorskim Toplicama, za koji se nada da će biti ostvariv u skorašnje vrijeme.

Da se radi o djelu koje će stilom i tematikom biti privlačno ne samo znanstvenoj zajednici nego i široj čitateljskoj publici, okupljenima je prikazao recenzent dr. sc. Marijan Kovačić. Naglasio je kako je neupitan i važan doprinos ovoga djela geološkoj znanosti u vidu individualno istraženih, znanstveno utemeljenih i originalnih interpretacija postanka geotermalnih voda u Hrvatskom zagorju.

Sam autor ispričao je nekoliko anegdota iz višegodišnjih istraživanja diljem Zagorja i šire koja su prethodila pisanju te izrazio želju da i njegov rad predstavljen u ovoj knjizi postane motivacija za jačanje gospodarskih, medicinskih i rekreativnih aktivnosti oko naših toplica i topličica.