Projekt i film Daruj mi rožicu….Umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita kinča

Projekt i film Daruj mi rožicu….Umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita kinča

27. i 28.10. u prostorima Kajkaviane održalo se snimanje za potrebe film Daruj mi rožicu… Film je dio projekta Daruj mi rožicu… (Umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita kinča) koji udruga Kajkaviana provodi sa partnerom Etnografskim muzejem Zagreb, a sufinanciran je od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Krapinsko-zagorske županije kojima se ovom prilikom zahvaljujemo.

Cilj projekta je  poticanja prenošenja i njegovanja kulturnoga dobra Umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita kinča s područja sjeverozapadne Hrvatske – nematerijalno kulturno dobro zaštićeno oznakom Z-3405, u izvornim i drugim sredinama. 

Prema dostupnoj literaturi može se reći da o korištenju šarenog papira pri izradi ukrasa govore već najstariji opisi božićnih drvaca iz druge polovine 16. stoljeća, dok etnografski izvori, uz standardno ukrašavanje jabukama, orasima i sličnim ukrasima, često navode izradu cvjetova od šarenog papira. Da bi se vještina zaštitila i oživjela, potrebno je do publike doći suvremenijim medijima i stoga je dokumentarno- edukativni film  Daruj mi rožicu… odličan medij za upravo to. Film će prikazivati  radionicu izrade tradicijskog božićnog kinča pod vodstvom Ane Čižmek i Danice Leštek s učenicima OŠ Donja Stubica i OŠ Matija Gubec Gornja Stubica. Gospođe Čižmek i Leštek čuvarice su i pokazivačice te vještine i same su se aktivno uključile u njeno očuvanje izdavši o vlastitom trošku publikaciju – Danica Leštek, Ana Čižmek (2019) Rože od papira. 

Film, za čije je snimanje i izradu zadužen obrt za filmsku i video proizvodnju “Timecode”,  biti će  opremljen titlovima na engleskom jeziku kako bi se osigurala dostupnost dobra javnosti i omogućilo njegovo široko korištenje s osobitim naglaskom na hrvatsku dijasporu koja je senzibilizirana za sadržaje kojima se i daleko od domovine može donijeti dašak hrvatske tradicije i kulture.

Izrada dokumentarno-edukativnog filma svojevrsno je digitaliziranje etnografskog sadržaja koji se uglavnom zapisivao, što pridonosi održivim ciljevima kojima se stremi.

Iako se radi o tradicijskoj vještini, ona je i danas aktualna zahvaljujući činjenici da ta tradicijska tehnika koristi ekološki materijal – papir, za izradu božićnog nakita.

Dokumentarno-edukativni film pod nazivom Daruj mi rožicu… kao najvažniji produkt ovog projekta imat će promociju 12. prosinca ove godine u Etnografskom muzeju u Zagrebu, ali u planu je i niz manjih promocija (i online) u suradnji s knjižnicama Krapinsko-zagorske županije te s baštinskim udrugama iz hrvatske dijaspore čime bi se osigurala dostupnost dobra javnosti i omogućilo njegovo široko korištenje.