Održana konferencija za medije- Predstavljen program “Kultura na recept- program u zgradi ljekarnika Fellera”

Održana konferencija za medije- Predstavljen program “Kultura na recept- program u zgradi ljekarnika Fellera”

U utorak 9. travnja 2024. godine u 12 sati u sjedištu udruge Kajkaviana u Fellerovoj zgradi u Donjoj Stubici održala se konferencija za medije na kojoj je predstavljanje programa Kultura na recept – program u zgradi ljekarnika Fellera te pripadajući logo.

Grad Donja Stubica je u dugotrajni najam udruzi Kajkaviana ustupio prostor u zgradi obitelji ljekarnika Eugena Viktora Fellera, čija je obnova završena u prosincu 2023. i sukladno planovima osmišljen je adekvatan kulturni sadržaj za javnost. Udruga je u suradnji s eminentnim znanstvenicima, stručnjacima, umjetnicima i ljubiteljima baštine te u partnerstvu s udrugom Kućni kolektiv iz Klanjca, Kulturno informativnim centrom Ludbreg, Kulturnom udrugom GFUK i Kazališnom družina Boss Teatar osmislila niz kulturnih događanja. Od travnja do listopada u zgradi bivšeg ljekarnika Fellera održavat će se izložbe, koncerti, predstave, kino- projekcije, predavanja, tribine i radionice. 

Program  Kultura na recept – program u zgradi ljekarnika Fellera započet će prigodnim predavanjem o  Eugenu Viktoru Felleru  koje će održati znanstvenice dr.sc. Stella Fatović Ferenčić i mr. Jasenka Ferber Bogdan. U svibnju će se održati čak tri događanja; izvedba predstave Črne Noči kazališne družine Boss teatar, izložba Zagorka i mi likovne umjetnice Mateje Harapin te gitaristički recital – koncert gitarista Nikole Šrajbeka. Bogati program isplaniran je sve do listopada, a već od sredine travnja kreću objave podcasta pod nazivom KajKAVICA i druge zanimacije u ritmu 2 puta mjesečno (sredinom i krajem mjeseca). Sve informacije i aktualnosti o programu objavljivat će se na društvenim i mrežnim stranicama udruge.

Logo programa predstavlja zgradu ljekarnika Fellera kao mjesto događanja, a zelena zavojita slova istovremeno podsjećaju na zmiju koja se povezuje sa ljekarništvom, ali i na zelene zagorske “brege”.

Na Javnom pozivu za predlaganje programa koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2024. godinu Ministarstva kulture i medija program udruge Kajkaviana odobren je za provedbu i sufinanciranje u iznosu od 10.000 eura. Program će se također sufinancirati i sredstvima Krapinsko- zagorske županije putem Javnog poziva za financiranje javnih potreba u kulturi  Krapinsko-zagorske županije za 2024. godinu. Financijski će program poduprijeti i Grad Donja Stubica koji godinama podržava djelovanje udruge Kajkaviana.