Održana KAJKavica: Kajkavska radionica na temu “Bogomraki” Vladimira Malekovića

Održana KAJKavica: Kajkavska radionica na temu “Bogomraki” Vladimira Malekovića

U četvrtak 28.9. održana je prva Kajkavica: Kajkavska radionica nakon duge ljetne pauze. Radionica se održala u prostorima udruge Kajkaviana u Fellerovoj zgradi u Donjoj Stubici. Tema radionice, koju je vodila prof. Vlasta Horvatić Gmaz, bila je djelo “Bogomraki” Vladimira Malekovića.

Profesorica Horvatić Gmaz prvo je održala prezentaciju o liku i djelu Vladimira Malekovića, a zatim je pričala o djelu Bogomraki te čitala i analizirala pojedine tekstove u knjizi.

Vladimir Maleković bio je povjesničar i teoretičar umjetnosti, muzealac, likovni kritičar i književnik te dugogodišnji ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt. Tekstovi u knjizi Bogomraki prvotno su tiskani pod naslovom “Pisma s ladanja” i to kao feljtoni u “Večernjem listu”, a potom u “Hrvatskom rukopisu”. Maleković ih je potpisivao pseudonimom Adam Grabowski, aludirajući na Baltazara Adama Krčelića, te su pisani na kajkavskom jeziku. Tekstove u knjizi koji opisuju zbivanja u Hrvatskoj devedesetih godina prate ekspresivni crteži Dubravke Babić.