Održana godišnja izvještajna Skupština Kajkaviane

Održana godišnja izvještajna Skupština Kajkaviane

U četvrtak 21.3. 2024. u novouređenim prostorima Fellerove zgrade u Donjoj Stubici održana je godišnja izvještajna Skupština društva Kajkaviane.

Nakon pozdrava prisutnima predsjednica Kajkaviane Ines Krušelj-Vidas osvrnula se na jubilarnih 35. godina djelovanja društva, s naglaskom na vrijeme od kad je ona postala predsjednica, od 2014. U tih deset godina desile su se mnoge prekretnice u životu Kajkaviane. 2014. godine udruga je bila prisiljena zatvoriti jedino radno mjesto i počela djelovati isključivo na volonterskoj bazi. 2019. pokrenuta je mrežna stranica udruge – nezaobilazni izvor podataka o udruzi i o svim aktivnostima koja se odvijaju. Već postojeći prostorni problemi dodatno su pogoršani potresom i 2022. morali smo preseliti svu građu i imovinu iz dvorca Stubički Golubovec – mjesta u kojem je udruga imala sjedište od samih početaka. Korona je natjerala i Kajkavianu da počne razmišljati inovativno i djelovati online – aktivnosti su se počele održavane putem Zoom sastanaka i live-streaminga.

Unatoč izazovima i preprekama pred kojima se udruga zatekla, zbog velikog truda i volonterskog angažmana, Kajkaviana se uspjela održati i zadržati visoki standard.

2020. godine sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade
RH financiran je projekt STUB-kultura čiju je prijavu pomogla ZARA. Temeljem projekta STUB-kultura Kajkaviana uređene su 2 prostorije ureda na prvom katu, provodile su se brojene aktivnosti od kojih su se neke, zahvaljujući interesu polaznika, nastavile odvijati i nakon projekta. Projekt je omogućio ponovno zapošljavanje jedne osobe u udruzi za vrijeme trajanja projekta.

Nakon projekta STUB-kultura, nanizali su se mnogi uspješni projekti; “ČitKAJ”, “SnimKAJ”, “Spojkaj- spoji se za kaj”, pa sve do danas aktualnog “Kajkaš KAJ?”. Ostvarene su i mnoge suradnje; primjerice organizacija Festivala Orgulje Heferer s Umjetničkom radionicom Heferer, te sa Kućom Klajn iz Klajnca na projektu Suvremeno u Zagorju kao i članstvo u Erasmus konzorciju. Na javnom pozivu Ministarstva kulture i medija upravo je odobren i kreće novi projekt “Kultura na recept: program u zgradi ljekarnika Fellera” kojim će se ostvariti cilj da sjedište Kajkaviane privuće publiku kao centar zanimljivih kulturnih zbivanja te središnji punkt očuvanja i zaštite kajkavske baštine.

Nakon izvješća o radu 2023., uslijedilo je usvajanje Financijskog izvješća za 2023. g., zatim usvajanje Izvješća Nadzornoga odbora te izbor jednog novog člana Nadzornog odbora. Usvojen je novi Pravilnik o nagradama i priznanjima udruge Kajkaviana. Usvojen je i operativni programa rada Kajkaviane za 2024. s pripadajućim financijskim planom za 2024. godinu.

Na kraju sjednice Skupštine, gospođi Aniti Klemar dodijeljeno je priznanje za uspješnu zauzetost na očuvanju i njegovanju kajkavske riječi u radu s učenicima OŠ Marija Bistrica. Gospođa Klemar u svom radu uspješno angažira i afirmira učenike u dramskom izričaju, autorica je slikovnice “Legenda o črnem kipu” i zbirke dramskih tekstova “U čemu je KVAK-a”, dobitnica je brojnih priznanja za profesionalni i volonterski rad u aktivnostima iz područja svog interesa, u kojem posebice skrbi za očuvanje i njegovanje kajkavske baštine.