Održan koncert u Mariji Gorici u sklopu 29. Festivala “Orgulje Heferer”

Održan koncert u Mariji Gorici u sklopu 29. Festivala “Orgulje Heferer”

U petak 6.10.2023. u 18 sati u Mariji Gorici u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije održao se koncert u sklopu Festivala Orgulje Heferer. Na vrijednim orguljama iz 18. stoljeća nastupio je orguljaš Marko Đurakić.

Vrlo vrijedne orgulje djelo su Johann-a Georg-a Eyβl-a. Sastoje od 14 vokalnih registara raspoređenih na 2 manuala i pedalu; mehaničkog su sustava sa zračnicama na kliznice i tonskim kancelama. U bogato oblikovano barokno kućište postavljene su na pjevalištu župne
crkve 1759. godine. Temeljitu obnovu radionica Heferer izvršila je 2020. godine

Ovaj koncert je sufinanciran od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Festival Orgulje Heferer nacionalni je festival na kojem mladi, ali i afirmirani hrvatski i inozemni orguljaši, uz svoje kolege vokalne ï instrumentalne soliste, predstavljaju orguljsku baštinu Hrvatske. Koncerti se održavaju diljem Hrvatske u sakralnim objektima i reprezentativnim prostorima koji posjeduju orgulje koje je izradila, restaurirala ili održava Umjetnička radionica Heferer. Održavanje koncerata na obnovljenim, iznimno vrijednim, povijesnim instrumentima doprinosi njihovoj revitalizaciji te time i očuvanju kulturne baštine. Važno je naglasiti kako je ulaz na koncerte slobodan, čime se kulturni sadržaj što ga Festival promovira čini izravno dostupnim svim zainteresiranim posjetiteljima. Također, mnoga mjesta u kojima se koncerti održavaju nemaju razvijeni koncertni i glazbeni život, stoga su koncerti Festivala Heferer jedan od rijetkih (ali važnih!) doprinosa razvoju glazbene kulture tih lokaliteta.

Fotografija preuzeta sa Facebook stranice Mjesečnik Prigorski Kaj