Održan izlet „Književnim stazama Hrvatskog zagorja“

Održan izlet „Književnim stazama Hrvatskog zagorja“

Čak niti izletnicima nesklone vremenske prilike nisu odgodile održavanje planiranog izleta u subotu 16.3.2024. Dvadeset i dvoje sudionika vođeno upornom organizatoricom Danicom Leštek i vođom puta Božidarom Brezinščakom Bagolom, autorom knjige „Književnim stazama Hrvatskog zagorja“, upoznalo je tek trećinu destinacija koje se navede u spomenutoj knjizi. No, bilo je tu materijala za sadržajno potpuno ispunjen cijeli dan i prilika da se upoznaju mjesta koja nisu uobičajene turističke rute, a dodatnu vrijednost cijelom događanju dao je angažman lokalnih čuvara baštine i poznavatelja lokalne povijesti.

U Valentinovom smo se upoznali s idejom buduće spomen-kuće posvećene Janku Leskovaru, idejne zamisli na licu mjesta (u kući koja je još uvijek gradilište) predstavio nam je g. Davor Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Pregrada.

U Desiniću nas je dočekao i ponosno predstavio obnovljenu rodnu kuću Đure Prejca gradonačelnik Desinića g. Zvonko Škreblin.

Uz nekoliko stihova Vladeka Poljanca koje nam je pročitala Vera Grgac prisjetili smo se člana Kajkaviane uz njegovu bistu pored OŠ Lijepa naša u Tuhlju.

A zatim smo se kratko zaustavili u Klanjcu i uz nadahnuto izlaganje Snježane Horvatin saznali što sve u Klanjcu nosi ime autora naše himne Antuna Mihanovića, a posjetili smo i novouređeni postav vrijednih sarkofaga obitelji Erdödy.

U Kumrovcu nas je dočekala obitelj pjesnika Drage Ulame, otvorila prostor u kojem su njegova likovna ostvarenja, te neočekivano darovala sve sudionke vrijednim izdanjem – Drago Ulama: Kumrovečke kesne kmične vure, 2012.

Kišica se pobrinula za posebni ugođaj pri obilasku spomenika na Zelenjaku, ali nije omela naše pjesnike koji su, iako danas u ulozi putnika, spremno svima darovali nekoliko svojih stihova: Božidar Brezinščak Bagola, Marija Golubić. Dragica Reinholz.

U Kraljevcu na Sutli posjetili smo bistu Pavla Stoosa.

U Mariji Gorici, rodnom mjestu Ante Kovačića, dočekale su nas ravnateljica OŠ Ante Kovačića gđa Jasna Horvat i školska knjižničarka Maja Kralj koje su nam otvorile prostore škole, pokazale kakve je ocjene mali Antun imao u školi, ali isto tako s puno ljubavi i ponosa govorile o kajkavskoj ikavici koju čuvaju, njeguju i zaštićuju.

Izlet je završen boravkom u Bistranjskim Novakima gdje nas je ugostila naša članica, književnica, skupljačica starina i čuvarica baštine Vera Grgac.