Novi projekt Kajkaviane financiran sredstvima Europske unije

Povodom dovršetka procesa ugovaranja projekata iz Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizirao je svečanu dodjelu ugovora 29. svibnja 2020. s početkom u 14:00 h, u ekskluzivnom prostoru Palače Dverce, u Zagrebu na kojem je u društvu predstavnika još 30 udruga ugovor potpisala i predsjednica udruge Kajkaviana Ines Krušelj-Vidas. Projekti koji se ugovaraju temeljem ove Odluke o financiranju vrijedni su više od 54 milijuna kuna, a sufinanciraju se iz Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.

Udruga Kajkaviana u suradnji s Gradom Donja Stubica te udrugama Stub-klub iz Donje Stubice i Profesor Baltazar iz Zagreba uspješno je prijavila projekt koji je namijenjen stvaranju društvenog centra u zajednici kao javnog prostora u kojima se članovi lokalne zajednice okupljaju radi provedbe alternativnih grupnih aktivnosti kojima se obogaćuje kulturni život zajednice temeljen na bogatoj baštini odnosno različitih aktivnosti koje su od interesa za kvalitetno funkcioniranje lokalne zajednice i razvoj kulturnih politika.

Početak projekta planiran je u svibnju 2020., a završetak u travnju 2022. U navedenom periodu planira se razviti program rada društvenog centra u obliku seta kulturno-kreativnih programa koji se temelje na njegovanju kajkavskog narječja, spajanju kulturne baštine i interpretacije ljudskih priča, a uključuju aktivnosti poput čitateljskog kluba, arheologije zajednice, radionice pod nazivom Susreti ljudskih priča, radionice o jeziku, interpretacije kulturne baštine, radionice izrade umjetničkih djela vinorel tehnikom, plesne večeri.

Kako navedeni program ne bi bio samo jedan u nizu nepovezanih inicijativa koje organizacije civilnog društva nude, a građani niti nisu svjesni njegova postojanja, planira su aktivnije uključiti ljude iz lokalne zajednice. Planirane su javne tribine, radionice i ankete na kojima će se identificirati potrebe u kulturnom i kreativnom sektoru kako bi se izradio strateški dokument kojim će se kreirati i provoditi javna politika u sferi kulturnog djelovanja zajednice u dugoročnom razdoblju. Realizacija ovako zamišljenog projekta zahtijeva određena sredstva te predan rad i potpuni angažman tako da je projektom planirano zapošljavanje po jedne osobe u svakoj partnerskoj udruzi, a ukupna vrijednost projekta je malo više od 1.800.000 kn.

Potpisnike ugovora na svečanosti u petak uvodno su pozdravili predstavnici Posredničkih tijela, Ureda za udruge i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Upravljačkog tijela za provedbu Europskog socijalnog fonda, odnosno Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te Koordinacijskog tijela za ESI fondove, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.