Novi broj časopisa Hrvatsko zagorje i knjiga Vere Grgac promovirani u Svetom Križu Začretju

Nakon redovne sjednice Skupštine u prostoru Muzeja Žitnice 24. 1. 2020. održane su dvije promocije za članove naše udruge i ostale drage goste.

Urednica časopisa Hrvatsko zagorje Vlasta Horvatić Gmaz predstavila je novi broj časopisa 1-2 za 2019. godinu koji je tematski posvećen 20. obljetnici dodjele nagrade Sida Košutić u Radoboju (1. Dio posvećen pjesništvu). Ančica Ivanjek prisutnima je približila svoj rad na odabiru antologijskih pjesama iz tog natječaja  koje su sada ponovno objavljene, a Vlasta Horvatić Gmaz prikazala je ukratko cjelokupni sadržaj novog broja časopisa.

Za sve ljubitelje kajkavske riječi veliko je veselje kad se može uživo čuti neki kajkavski  idiom. Autorica Đurđa Lovrenčić predstavila nam je svoj zavičajni svetokriški govor pročitavši nekoliko pjesama koje su objavljene u novom broju časopisa.

Nova knjiga Vere Grgac Majkina vraštva, vračenje i vračitelji izuzetan je spoj etnografskih zapisa i narodne medicine izrečen u potpunosti na bistranjskom zavičajnom govoru. Otvoriti korice ovog posebnog izdanja poželjeli su svi prisutni nakon što su poslušali kratki prikaz urednice Vlaste Horvatić Gmaz i čuli nekoliko konkretnih recepata za zdraviji život koje je od svoje majke Dore (majka u bistranjskom govoru znači baka) za buduće generacije očuvala autorica Vera Grgac.