Najava projekta SNIMKAJ – Svaku Novost Istražiti Moraš s Kajkavianom

Najava projekta SNIMKAJ – Svaku Novost Istražiti Moraš s Kajkavianom

U partnerstvu s udrugama Kućni kolektiv iz Klanjca i Društvo za komunikacijsku medijsku kulturu (DKMK) iz Zagreba udruga Kajkaviana osmislila je projekt SNIMKAJ, akronim za „Svaku novost istražiti moraš s Kajkavianom“, koji se odvija od rujna do kraja studenog 2022. Projektom SNIMKAJ želi se ponuditi djeci i mladima, roditeljima te učiteljima i stručnim suradnicima u školama sadržaje kojima će se podizati i njihova svijest o važnosti medijske pismenosti. 

Za potporu roditeljima predviđena su predavanja sljedećih naslova:

Kako prepoznati senzacionalizam  – izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj (Zagreb) – 21. 9. u 18 sati

Kako kreirati medijski sadržaj –  dr. sc. Ivan Uldrijan (Samobor) – 27. 9. u 18 sati

Čarobni svijet reklama – prof. dr. sc. Danijel Labaš – 12. 10. u 18 sati

Mediji bez nasilja –  doc. dr. sc. Lana Ciboci Perša – 4. 10. u  18 sati.

Predviđene edukacije za odrasle su besplatne i planirane su online kako bi se obuhvatio čim veći broj sudionika te na taj način stvorili preduvjeti za kvalitetan nastavak procesa medijskog opismenjavanja djece i mladih u različitim dijelovima Krapinsko-zagorske županije.

Ostale teme koje slijede također će obraditi stručnjaci iz udruge Društvo za komunikacijsku medijsku kulturu: Mediji bez nasilja, Čarobni svijet reklama i Kako kreirati medijski sadržaj.

Osim online predavanja predviđene su i radionice uživo za učenike osnovnoškolske dobi. Program uključuje radionice glume i izvedbenog pokreta, radionice osnova filmske režije te radionice kamere, snimanja i osnove montaže. Osnove snimateljske tehnike, praktičan rad s kamerom te kreativni oblici vizualnog izražavanja usmjereni su izradi završnog zadatka – igranog filma s edukativnim karakterom. Suradnici u ovom dijelu programa su kolege iz udruge Kućni kolektiv iz Klanjca.

Izv. prof. dr. sc. Marina Gabelica s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu za učitelje (razredna nastava, učitelji Hrvatskog jezika i stručni suradnici knjižničari) osmislila je edukaciju kroz 3 online interaktivna predavanja i radionice: Kako gledati film (i razgovarati o njemu) – kritičko gledanje filma: doživljaj i jezik filma, Upoznavanje s medijskim platformama namijenjenim učiteljima i drugim korisnicima koje objedinjuju materijale za filmsku nastavu, reprodukciju filmova, i medijsku kulturu općenito te Školski filmski klub – slobodna aktivnost kojom se razvija filmska i medijska pismenost. Predavanja počinju 13. 10. 2022.

Projekt je sufinanciran sredstvima Agencije za elektroničke medije i sredstvima Krapinsko-zagorske županije.

Za više informacija javite se telefonom na broj 049 286 463, e-mailom na adresu: kajkaviana@gmail.com, ili porukom u inbox Facebook stranice Kajkaviana.