Krapinsko-zagorska županija sufinancira dva projekta udruge Kajkaviana

Dodjela sredstava udrugama u kulturi 2020

U petak 11. rujna 2020. u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici održana je svečana dodjela ugovora udrugama u kulturi koje su ostvarile pravo na financiranje na ovogodišnjem natječaju Krapinsko – zagorske županije. Iako je prvotni natječaj bio poništen, a u ponovnom pozivu smanjena su sredstva u proračunu za kulturne projekte u području manifestacija i izdavaštva, dobivena sredstva omogućavaju realizaciju planiranih aktivnosti.

Slika prikazuje predstavnike udruga KZŽ kojima su dodijeljena sredstva za sufinanciranje projekata u kulturi.

U području manifestacija u kulturi prijavljen je projekt Orguljska baština kajkavskih krajeva kojim udruga Kajkaviana u suradnji sa župnim uredima, jedinicama lokalne samouprave, gradionom orgulja Heferer i mladim glazbenim interpretima želi prirediti kvalitetna kulturna događanja u ljetno-jesenskom dobu u KZŽ korištenjem vrijednih povijesnih orgulja KZŽ koje su unatrag 25 godina sustavno bile obnavljane i uređivane. Na programu će biti glazba nastala i /ili prilagođena u Hrvatskom zagorju, a interpretirat će je mladi glazbenici rodom iz Hrvatskog zagorja s ciljem popularizacije klasične – orguljske glazbe u široj javnosti. Za projekt je Krapinsko-zagorska županija odobrila 5000 kn. Voditelj projekta je Ivan Lamot.

U području izdavaštva Kajkaviana je prijavila fazu višegodišnjeg projekta Rječnik kajkavskoga govora stubičkoga kraja. Leksičko blago kajkavskoga narječje u velikoj je opasnosti od potpunoga propadanja jer se pojedine riječi zbog izvan jezičnih razloga sele u pasivni leksik te potpuno postupno nestaju i bivaju zaboravljene. Cilj je ovoga projekta izdavanje rječnika stubičkoga kraja koji bi očuvao bogatu leksičku baštinu stubičkoga koja će se moći koristiti diljem županije. Očekujemo da će rječnik koristiti odgojno-obrazovne i kulturne ustanove, književnici, jezikoslovci, studenti te svi oni koji brinu o očuvanju hrvatske jezične baštine. Za projekt je Krapinsko-zagorska županija odobrila 4000 kn. Sudionici projekta jesu Danica Leštek, prof. Mario Šimudvarac, prof. te dr. sc. Mijo Lončarić i dr. sc. Anita Celinić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (Odjel za dijalektologiju), a gospođa Leštek je voditeljica projekta.

Kako su rezultati natječaja zbog poznatih razloga ove godine objavljeni tek sada, određene aktivnosti već su provedene, a ostale se provode. Dobrodošla dobivena sredstva vrlo će se brzo potrošiti.