Koncert u Varaždinu u sklopu 29. Festivala “Orgulje Heferer”

Koncert u Varaždinu u sklopu 29. Festivala “Orgulje Heferer”

U petak 24.11.2023. u 18 sati u crkvi svetog Florijana u Varaždinu održat će se koncert u sklopu Festivala Orgulje Heferer. Na jednim od najstarijih sačuvanih orgulja u Hrvatskoj, koje datiraju iz prve polovice 17. stoljeća, svirat će istaknuta glazbenica Ljerka Očić.

Orgulje je 2015. godine obnovila umjetnička radionica Heferer. Ovaj pravi europski orguljski biser, koji je raritet i po svojoj neobično ukrašenoj vanjštini, odnosno posebnom osliku kućišta, izrađen je u prvoj polovici 17. stoljeća. Organološki stručnjaci ove varaždinske orgulje stavljaju u sam vrh europske orguljske baštine. Radi se o manjim orguljama s pet registara. Prvotno su bile građene za varaždinsku isusovačku crkvu, današnju katedralu, a oko 1780. godine postavljene su u crkvi sv. Florijana. Povijesno i organološki iznimno su dragocjeni instrument. Iako su bile vrlo zapuštene, imale su sačuvana svirala, što je vrlo rijedak slučaj u svijetu. Već na početku obnove uočena je njihova posebnost u oblikovanju svirala na kojima se ističe godina 1644., te se nepobitno može reći da ih je napravila ista radionica koja je izradila lepoglavske orgulje 1649. godine.

Ulaz na koncert je slobodan, stoga dođite i uživajte u glazbi!

Festival Orgulje Heferer nacionalni je festival na kojem mladi, ali i afirmirani hrvatski i inozemni orguljaši, uz svoje kolege vokalne ï instrumentalne soliste, predstavljaju orguljsku baštinu Hrvatske. Koncerti se održavaju diljem Hrvatske u sakralnim objektima i reprezentativnim prostorima koji posjeduju orgulje koje je izradila, restaurirala ili održava Umjetnička radionica Heferer. Održavanje koncerata na obnovljenim, iznimno vrijednim, povijesnim instrumentima doprinosi njihovoj revitalizaciji te time i očuvanju kulturne baštine. Važno je naglasiti kako je ulaz na koncerte slobodan, čime se kulturni sadržaj što ga Festival promovira čini izravno dostupnim svim zainteresiranim posjetiteljima. Također, mnoga mjesta u kojima se koncerti održavaju nemaju razvijeni koncertni i glazbeni život, stoga su koncerti Festivala Heferer jedan od rijetkih (ali važnih!) doprinosa razvoju glazbene kulture tih lokaliteta.

Ovaj koncert sufinanciran je od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.