Kajkavianina članica u Helsinkiju na ERASMUS+ projektu

Kajkavianina članica u Helsinkiju na ERASMUS+ projektu

Iako je od navedenog događa prošlo neko izvjesno vrijeme, želimo izvijestiti o uspješnoj realizaciji mobilnosti naše članice unutar ERASMUS+ projekta. U razdoblju od 17. do 22. listopada 2022. godine naša članica, Katarina Grgec, sudjelovala je u Helsinkiju kao predstavnica udruge Kajkaviana na međunarodnom tečaju Universal Design for Learning: Strategies and Digital Tools to Support All Learners (Univerzalni dizajn za učenje: Strategije i digitalni alati za cjeloživotno učenje). Tečaj je organizirala i vodila agencija Europass Teacher Academy sa sjedištem u Firenci u Italiji.

Cjelokupni tečaj te sam kulturni program su iznimno dobro organizirani te se puno učilo o strategijama i digitalnim alatima kao i o finskom obrazovnom sustavu, ali i o obrazovnim sustavima drugih sudionika (Francuska, Italija, Malta i Belgija). Tečaj je bio organiziran na vrlo interaktivan način što je svima omogućilo aktivno sudjelovanje, predstavljanje svojih ustanova te sustava obrazovanja. Na taj su se način sudionici detaljno upoznali s načinom obrazovanja i važnošću cjeloživotnog učenja koje ono ima u Finskoj. U Finskoj je cjelokupno obrazovanje besplatno. Tečaj je dao informacije o digitalnim alatima koji se mogu koristiti u radu svih dobnih skupina kao i strategijama uključivanja svih sudionika u određenu aktivnost. Kulturni program je bio važan dio za bolje razumijevanje životne filozofije Finaca te njihovog pogleda na obrazovanje.

Osobit dojam na sudionike je ostavila Centralna knjižnica Oodi koja odlično predstavlja finsku modernu arhitekturu. Radi se o vrlo modernoj građevini koja je u potpunosti otvorena za javnost te je namijenjena ljudima u svih generacija (od najranijeg djetinjstva pa sve do starosti). U navedenom prostoru može se uživati na jednom od kauča uz šalicu kave i kolač te dobru knjigu ili se može uživati u 3D video igricama, iznajmiti prostor za sastanak ili radionicu ili uživati u tišini i društvu knjige, ali se isto tako može iznajmiti šivaća mašina, 3D printer ili studio u kojem možete snimiti pjesmu. Svi navedeni sadržaji su u potpunosti besplatni za sve korisnike i knjižnica je puna svaki dan od jutra do zatvaranja.

Naša članica, Katarina Grgec, ovaj tečaj kao i sam Helsinki rado preporučuje svima koji žele aktivno sudjelovati tijekom tečaja te imati mogućnost bolje upoznati finski obrazovni sustav i finsku kulturu.