Kajkaviana slavi: predstavljanje novog broja časopisa Hrvatsko zagorje, izložba i 35. rođendan

Kajkaviana slavi: predstavljanje novog broja časopisa Hrvatsko zagorje, izložba i 35. rođendan

Petak 9.2.2024. bio je zaista veliku dan za udrugu Kajkaviana. Tog predvečerja, u novoobnovljenim prostorima udruge na prvom katu Fellerove zgrade, održalo se predstavljanje časopisa Hrvatsko zagorje, izložba na temu Seljačke bune te proslava 35. rođendana Kajkaviane!

Zahvaljujući povjerenju koje Grad Donja Stubica ima u udrugu Kajkaviana, prostor prvog kata i potkrovlja dan nam je na korištenje i za javnu upotrebu s ciljem da ovdje postane centar
zanimljivih kulturnih zbivanja te središnji punkt očuvanja i zaštite kajkavske baštine.
Događaj koji se održao u petak uspješan je prvi korak ka ostvarivanju tog cilja.

Događaj je započeo pozdravom predsjednice udruge Ines Krušelj-Vidas koja je zatim riječ prepustila Dariji Mikulec, tajnici udruge i urednici časopisa Hrvatsko zagorje, te Lidiji Kelemen urednici središnje teme časopisa i autorici već spomenute izložbe. Časopis Hrvatsko zagorje je jedini časopis za kulturu Krapinsko-zagorske županije čije izdanje je potpomognuto sredstvima iste županije. Urednice su predstavile temu časopisa; “450. obljetnica Seljačke bune”, a pridružili su im se i autori koji su predstavili svoje radove u časopisu; mr. sc. Branko Čičko – povjesničar i diplomirani knjižničar, istraživač lokalne povijesti, Vlatka Filipčić Maligec, prof. povijesti – povjesničarka, muzejska savjetnica i voditeljica Muzeja seljačkih buna, dr. Helena Rožman – povjesničarka i etnologinja, muzejska savjetnica, Kulturni dom Krško – Mestni muzej Krško i Grad Rajhenburg te Silvija Limani, mag. hist. art. et philol. angl. – povjesničarka umjetnosti, ravnateljica Muzeja Brdovec.

Nakon predstavljanja novog broja časopisa, Lidija Kelemen ukratko je predstavila je izložbu na kojoj su izložena neka od najstarijih izdanja iz fundusa Kajkaviane u kojima se mogu pročitati prvi osvrti povjesničara na veliku bunu te vidjeti grafike velikih hrvatskih umjetnika iz grafičke mape “Kervave kronike glas.” Oprema za postavljanje izložbe nabavljena je sredstvima Grada Donja Stubica te sredstvima Krapinsko- zagorske županije kojima se ovom prilikom zahvaljujemo.

Događaj su svojom nazočnošću uveličali gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, te zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i župan Željko Kolar koji su se i obratili sudionicima te udruzi čestitali na dugogodišnjem djelovanju u očuvanju kajkavske baštine. Župan Željko Kolar prigodno je uručio udruzi Zahvalnicu Krapinsko-zagorske županije za predan rad i promociju KZŽ.

Obilježavanje 35. godišnjice osnutka udruge Kajkavina svojim su dolaskom uveličali neki od osnivača udruge te prvi predsjednik Darko Bubanko, drugi predsjednik Mirko Ivanjek te dugogodišnja tajnica i zaposlenica udruge Vlasta Horvatić Gmaz koji su nakon osvrta sadašnje predsjednice o zadnjih deset godina djelovanja udruge s okupljenima podjelili priču o nastanku i prvim godinama udruge Kajkaviana. Uslijedilo je ugodno druženje uz tortu.

Udruga Kajkaviana ovom se prilikom još jednom zahvaljuje Gradu Donja Stubica te Krapinsko-zagorskoj županiji na potpori i suradnji. Također se zahvaljujemo našim članovima, suradničkim organizacijama, institucijama i udrugama te svima koji su došli uveličati naš veliki dan. Ovo je početak jednog novog lijepog poglavlja u knjizi Kajkaviane!