Kajkaviana na Erasmus+ edukaciji u Sloveniji

Kajkaviana na Erasmus+ edukaciji u Sloveniji

Između 3. i 6. travnja 7 članica i 1 član Kajkaviane bili su na edukativnom putovanju u Sloveniju. Glavnina puta (od 3. do 5. travnja) bila je posvećena Erasmus+ edukaciji za koju je Kajkaviana dobila priliku kao dio konzorcija koji čine još i: Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina, Općinska knjižnica Krapinske Toplice, Gradska knjižnica Pregrada te Muzej Radboa. Ovaj Erasmus+ ima dodatan značaj kao prvi slučaj da jedna organizacija članica Konzorcija ne educira samo svoje djelatnike i volontere, već i polaznice vlastitih edukacijskih programa. Četiri članice Predsjedništva udruge bile su na opažanju rada svojih kolega (job shadow), a tri polaznice edukativnih programa (konkretno: ČitKAJ čitateljskog kluba) i njihov voditelj bile su na edukaciji organiziranoj za njih. Domaćin edukacije bila je Mestna knjižnica Ljubljana koja je sa svojim brojnim podružnicama pripremila raznolik program.

Iz tog bogatog Erasmus+ edukacijskog programa mogu se izdvojiti: vođeni obilazak i predstavljanje rada Mestne knjižnice Ljubljana, radionica o knjigoveštvu, predavanje o arhitekturi i radu Narodne univerzitetne knjižnice, vođeno razgledavanje Slovanske knjižnice, predavanje o psihologiji obitelji, predstavljanje aktivnosti s korisnicima u Mestnoj knjižnici Ljubljana, razgovor i pjevanje s voditeljicom radionice Prišla bo pomlad, upoznavanje kulinarske tradicije Slovenije, susret s voditeljem čitateljskog kluba Razgovoruša, razgled ljubljanskog Starog grada s brojnim muzejima i sudjelovanje na susretu čitateljskog kluba Res(no) berem koji se bavio djelom autorice Harper Lee, Ubiti pticu rugalicu.

Večer 5. travnja obilježilo je putovanje iz Ljubljane prema Ljutomeru gdje su polaznike edukacije, dočekale članice prijateljskog čitateljskog kluba (koji je kod njih s vremenom dobio i gastronomsku funkciju), društva Kelih iz Križevci pri Ljutomeru. U njihovoj je organizaciji Kajkaviani omogućeno upoznavanje pokrajine Prlekije vođenim obilaskom multimedijalnog muzeja u Ljutomeru, gastronomsko-enološko-književnim susretom s društvom Kelih u Jeruzalemu te posjet pčelarstvu uz predavanje o osnovama te grane poljoprivrede.

Ispunjene su i evaluacije te su se polaznici s edukacije u Hrvatsko zagorje vratili 6. travnja obogaćeni mnoštvom novih znanja i iskustava.