Kajkaš KAJ? – prve promocije Priče o jednom Kaju

Kajkaš KAJ? – prve promocije Priče o jednom Kaju

Unutar projekta Kajkaš KAJ? održale su se prve dvije od pet planiranih promocija Priče o jednom Kaju, znanstvene slikovnice o kajkavskom književnom jeziku nastale u suradnji autorice dr. sc. Bojane Schubert te ilustratora Grge Petrova. Ovo djelo predstavlja se osnovnoškolcima radi promicanja pozitivnog stav prema vlastitom dijalektu i njegovoj književnoj varijanti koja je pomalo zapostavljena u nastavnim programima.

Autorica je 21. 3. posjetila Osnovnu školu Vladimira Bosnara u Stubičkim Toplicama i Osnovnu školu Donja Stubica. Nije sve ostalo na promociji slikovnice, već je ona korištena kao polazište informiranja učenika o važnim i zanimljivim kajkavskim postignućima, npr. prvom hrvatskom bontonu, matematičkom i medicinskom priručniku, prvom prijevodu Shakespearea na hrvatski – koji su svi bili kajkavski. Osnovnoškolci su imali priliku pokazati svoje znanje o temi, a i progovoriti o osobitostima svojih mjesnih govora, a lako je moguće da su i prisutne zaposlenice škole čule pokoji novi podatak.

Održat će se još promocije 11. 4. u Osnovnoj školi Matije Gupca Gornja Stubica i Osnovnoj školi Oroslavje te 25. 4. u Osnovnoj školi Marija Bistrica.