Kajkaš KAJ? – nastavak promocija Priče o jednom Kaju

Kajkaš KAJ? – nastavak promocija Priče o jednom Kaju

Održane su treća i četvrta od pet planiranih promocija Priče o jednom Kaju, znanstvene slikovnice o kajkavskom književnom jeziku nastale u suradnji autorice dr. sc. Bojane Schubert i ilustratora Grge Petrova. Ovo se djelo unutar projekta Kajkaš KAJ? predstavlja osnovnoškolcima radi promicanja pozitivnog stava prema vlastitom dijalektu i njegovoj književnoj varijanti koja je čak i među kajkavcima pomalo zaboravljena.

Autorica je 11. 4. posjetila Osnovnu školu Matije Gupca Gornja Stubica i Osnovnu školu Oroslavje. Učenici ovih škola dobili su priliku saznati nešto novo ili utvrditi postojeće znanje o Pergošićevu prvotisku, prvom hrvatskom bontonu, matematičkom i medicinskom priručniku, prvom prijevodu Shakespearea na hrvatski – koji su svi bili kajkavski. Znatiželjniji učenici pripremili su pitanja o znanstvenom i književnom radu predavačice, a u Oroslavju se dr. Schubert nakon predavanja zadržala u razgovoru s članicama knjižničarske grupe.

Održane su već promocije Priče o jednom Kaju 21. 3. u Osnovnoj školi Vladimira Bosnara Stubičke Toplice i Osnovnoj školi Donja Stubica, a predstoji još jedna 25. 4. u Osnovnoj školi Marija Bistrica.