Film “Daruj mi rožicu…” premijerno prikazan u Etnografskom muzeju u Zagrebu

Film “Daruj mi rožicu…” premijerno prikazan u Etnografskom muzeju u Zagrebu

Prije godinu dana udruga Kajkaviana na javni poziv Ministarstva kulture i medija za zaštitom kulturnih dobara prijavila projekt pod nazivom Daruj mi rožicu…, s Etnografskim muzejem koji se udruzi pridružio kao partner. Projektom Daruj mi rožicu… željeli smo u europskoj godini vještina, 2023., pridonijeti očuvanju zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra – tradicijske vještine izrade ukrasa od krep papira, kinča. Planirana je izrada dokumentarno-edukativnog filma kako bi se iskoristile prednosti filma kao medija privlačnog mlađoj publici i prikladnog za distribuciju putem društvenih mreža i izvan granica naše domovine. Osim svekolike pomoći koju je glavna scenaristica gđa Danica Leštek imala u literaturi koju je Etnografski muzej na ovu temu publicirao, već u samoj prijavi bilo je dogovoreno da se premijera filma održi upravo u Muzeju kako bi doseg filma bio širi, što se i dogodilo 12.12.2023.

Prije same premijere predsjednica udruge Ines Krušelj-Vidas uputila je riječi zahvale domaćinima događanja Etnografskom muzeju na čelu s ravnateljicom gđom Antoš i muzejskom savjetnicom gđom Jelavić te svima koji su pomogli u izradi filma, a ponajprije gđi Ani Čizmek, majstorici izrade rožica i gđi Danici Leštek koja svesrdno promovira ovu tradicijsku vještinu. Nadalje, zahvala je upućena učenicima OŠ Donja Stubica i OŠ Matije Gupca Gornja Stubica koji su sudjelovali u radionici i naučili izrađivati rožice, glavnim realizatorima filma: Timecode produkciji na čelu s gospodinom Josipom Henokom čija je kreativnost i tehnička stručnost najzaslužnija za ovaj finalni produkt projekta kao i Ministarstvu kulture i medija te Krapinsko-zagorskoj županiji bez čije financijske potpore se ne mogao ostvariti ovaj projekt.

Nakon premijere filma gospođa Danica Leštek upoznala je prisutne s recepcijom ove vještine u suvremenom svijetu. Bio je plan da nakon njene prezentacije gospođa Ana Čižmek pokaže uživo izradu jedne rožice, ali spriječila ju je viša sila, viroza, pa je i tu aktivnost napravila gđa Danica Leštek.