Festivalom čitateljske kreativnosti završio projekt ČitKAJ – Čitaj s Kajkavianom

Festivalom čitateljske kreativnosti završio projekt ČitKAJ – Čitaj s Kajkavianom

U predvečernjim satima prošlog ponedjeljka, 22. studenoga održana je završnica projekta ČitKAJ koji je udruga Kajkaviana provodila od lipnja ove godine uz potporu Ministarstva kulture i medija te Krapinsko-zagorske županije u Godini čitanja. Festival čitateljske kreativnosti zaokružio je ovu uzbudljivu višemjesečnu priču suradnje s Knjižničarskim društvom Krapinsko-zagorske županije, narodnim i školskim knjižnicama, osnovnim školama, učiteljima, roditeljima, djecom…

Projekt ČitKAJ – Čitaj s Kajkavianom zamišljen je kao niz aktivnosti koje uključuju edukacije, radionice, izvedbe i predavanja za publiku različite dobi koje su sve usmjerene poticanju čitanja, kao i poticanju roditelja, knjižničara, učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika da se snažnije angažiraju u promociji čitanja u svojim domenama.

Prva aktivnost projekta stoga je bila petodnevna edukacija za voditelje Čitateljskih klubova koju je vodila Ivana Ivančić Medved uz gostujuće predavanje Vesne Kurilić i Jasenke Alić-Tadić iz GK Rijeka, također iskusnih moderatorica. Među ostalima, u edukaciji je sudjelovao Andrija Jurki, voditelj Kajkavianinog  SF/fantasy čitateljskog kluba „Fantazirajmo o čitanju“ koji je također u sklopu projekta započeo s djelovanjem krajem listopada. Odličan odaziv na obje aktivnosti svjedoči o važnosti okupljanja čitača oko zajedničkog interesa i želji da kritički i kreativno razgovaraju o pročitanom.

Prvi sastanak kluba Fantazirajmo o čitanju.

Početkom rujna u Krapinskim Toplicama i Oroslavju održane su dvije izvedbe Margarete Peršić, profesionalne interpretatorice priča. Slušanje, ali i aktivno sudjelovanje u  priči u ugodnim ambijentima mjesnih i gradskih parkova nedvojbeno su bili poticajna aktivnost za najmlađe sudionike, vrtićarce i učenike nižih razreda osnovne škole, od kojih su mnogi nečitači te je slušanje ili gledanje izvedbe priče jedini način da „čitaju“.

Prve tri subote u listopadu bile su rezervirane za interdisciplinarne radionice čitalačke pismenosti za učenike i učitelje u prostorijama OŠ Bedekovčina. Voditeljica dr. sc. Ankica Crkvenčić raznim je zadatcima poticala sudionike da osvijeste niz misaonih aktivnosti i alata kojima se koriste pri dekodiranju nekog teksta, kako bi u konačnici stekli strategije za suvereno razumijevanje nepoznatih tekstova različitih vrsta. Odličan odaziv na radionice posvjedočio je o važnosti osviještenog pristupa čitanju koje je u samom središtu obrazovnog procesa.

Održane su četiri radionice uživo (uz dva dodatna Zoom susreta) izrade videonajava knjige za djecu starijeg osnovnoškolskog uzrasta koje je vodio redatelj Tomislav Šoban.

Nakon upoznavanja s osnovama filmske tehnike i naracije, sudionici su odabrali književna djela koja su predstavili u kratkom traileru, a koje možete vidjeti u nastavku:

Pred sam završetak projekta, 8. studenoga 2021. održala su se dva predavanja profesorica dr. sc. Anite Peti-Stantić i dr.sc. Gordane Keresteš s temama Zašto neka djeca teže čitaju i kako im možemo pomoći? te Zašto je djeci važno čitati od najranije dobi? Unatoč planiranom susretu uživo, zbog epidemiološke slike predavanja su se odvijala putem Zoom platforme, uz odličnu posjećenost.

Festival čitateljske kreativnosti također je održan kao Zoom susret na kojem su prikazani filmovi snimljeni u šest školskih i jednoj gradskoj knjižnici, a koji su obuhvatili najzanimljivije i najvažnije projekte koji su se u njima odvijali tijekom Godine čitanja.

Na Festivalu su sudjelovali i učenici OŠ Matije Gupca Gornja Stubica videokampanjom o važnosti čitanja.

Također, sudionici su imali priliku vidjeti premijerno prikazivanje trailera za knjige nastalih na filmskim radionicama te prisustvovati razgovoru Senke Susović s Vlastom Horvatić-Gmaz, dugogodišnjom glavnom urednicom časopisa Hrvatsko zagorje koje su ujedno predstavile posljednja dva broja časopisa s temama Kajkavski u školi i Dječje stvaralaštvo na Kajkavskom.

Projekt Čitkaj – Čitaj s Kajkavianom sufinanciralo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Krapinsko-zagorska županija u sklopu Godine čitanja.