Festival orgulja Heferer započinje 22. kolovoza koncertom u Sv. Križu Začretju

Festival orgulja Heferer započinje 22. kolovoza koncertom u Sv. Križu Začretju

27. Festival orgulja Heferer održat će se od kolovoza do studenog ove godine u obliku četiri orguljskih koncerata od kojih će se prvi već tradicionalno održati u Župnoj crkvi Svetog Križa u Svetom Križu Začretje 22. kolovoza s početkom u 19 sati.

Sam orguljski ciklus ima dugu tradiciju. Pod različitim imenima traje još od 1996. godine kada je i započet u suradnji s gradionom orgulja Heferer iz Zagreba. Cilj ciklusa je da se na povijesnim orguljama, dijelovima spomeničke baštine koje je firma Heferer izgradila i obnovila (ili samo obnovila) organizira orguljski koncert, na kojem poznati interpreti (orguljaši i solisti) izvode prigodna djela klasičnih autora. Od 1996. godine do danas održano je preko 100 koncerata te obnovljeno dvadesetak instrumenata u župnim crkvama i kapelama Krapinsko-zagorske županije. 27. orguljski ciklus kao dio glazbenog programa udruge Kajkaviana zahvaljujući koncertima u Svetom Križu i Krapini omogućit će ugađanje četiri instrumenta.

Program prvog ovogodišnjeg koncerta na kojem će izvoditi violinist Goran Končar i orguljaš Edmund Andler – Borić nalazi se u nastavku: