Darku Bubanku dodijeljena Plaketa Grada Donja Stubica

Darku Bubanku dodijeljena Plaketa Grada Donja Stubica

Za lijepe vijesti nikad nije kasno – kažu mudri ljudi. Tako s malim zakašnjenjem, ali itekako ponosni, objavljujemo da je član, prvi predsjednik i dugogodišnji član Predsjedništva naše udruge g. Darko Bubanko dana 2. lipnja 2023. godine na svečanoj sjednici povodom Dana Grada Donja Stubica dobio Plaketu Grada za nesebično zalaganje, promociju kulturne baštine, te doprinos zajednici.

Darko Bubanko, likovni umjetnik i pedagog rođeni Donjostubičanac, nesebični promotor kulturne baštine i zaštite umjetničkih dobara, učitelj likovne kulture u OŠ Donja Stubica kraće vrijeme te dugogodišnji učitelj Osnovne waldorfske škole sveti Juraj u Zagrebu i njezin osnivač, promicatelj suvremenih ideja u obrazovanju mladih, jedan je utemeljitelja udruge Kajkaviana i njezin prvi predsjednik (1989.-1993.).

U samim počecima djelovanja ove udruge koja već 34 godine pridonosi obogaćivanju kulturne
djelatnosti na području Grada Donja Stubica i cijele Krapinsko-zagorske županije svojim je stručnim radom pridonio u mnogim segmentima: osmišljavanje logotipa udruge i dizajniranje prvih publikacija, aktivan doprinos u brojnim izložbenim djelatnostima udruge, prikazi rada likovnih umjetnika čija su djela predstavljena u časopisu Hrvatsko zagorje. U rodnoj Donjoj Stubici osobito se zalagao za restauraciju najstarijih fresaka u crkvi Presvetoga Trojstva koje su njegovom zaslugom i obnovljene. Iako nije imao puno vlastitih izložbi, njegova su djela inspirativna, puna propitivanja i eksperimentiranja te zbog toga uvijek pobuđuju veliko zanimanje likovne publike. Njegov interes na području metodike likovne kulture dodatno je produbljen spoznajama o radu s učenicima temeljenim na idejama Rudolfa Steinera, začetnika waldorfske pedagogije. Godine 1993. bio je među osnivačima Osnovne waldorfske škole sv. Jurja u Zagrebu i njezin prvi ravnatelj. U udruzi Kajkaviana redovan je
član, a član Predsjedništva udruge od samih početaka do 2021.g.


Darko Bubanko svojim je kontinuiranim i izuzetno značajnim stručnim, umjetničkim i pedagoškim radom dao trajan doprinos i rezultate trajne vrijednosti na unapređenju pedagoške struke te likovne umjetnosti , a kao osoba u svojoj radnoj i životnoj sredini uživa ugled uzorna djelatnika i stručnjaka te čestitog, kreativnog i vrijednog čovjeka.


Svim svojim aktivnostima pridonosio je ugledu i promociji svog rodnog grada diljem Hrvatske pa je zbog toga i prepoznat kao pravi kandidat za Plaketu Grada Donja Stubica.