Dani europske baštine u Kajkaviani

Dani europske baštine u Kajkaviani

Dani europske baštine ove godine obilježavaju se na čak pedesetak lokacija, a jedna od njih je i Kajkaviana!

Središnja tema ovogodišnjih Dana europske baštine je  Živa baština i poruka da ključnu ulogu imaju ljudi, pripadnici zajednice koji s ljubavlju skrbe te brižno čuvaju i nesebično prenose nematerijalnu kulturnu baštinu budućim naraštajima. 

Slijedeći temu, mi u Kajkaviani dat ćemo svoj doprinos organizirajući radionicu izrade tradicijskog nakita kinča koji je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro s područja sjeverozapadne Hrvatske. Radionica će se održati u petak 27.10.2023. u 11 sati u prostorima udruge Kajkaviana u Donjoj Stubici i namijenjena osnovnoškolcima. Svoje znanje i umijeće na mlade naraštaje prenijet će Ana Čižmek.

30.10. 2023. će se održati KAJkavica: kajkavska radionica pod vodstvom Danice Leštek. Cilj radionice bit će promocija i očuvanje kajkavskog jezika kroz suvremene medije. Pokretanjem projekta Atlas of the World’s Languages in Danger pod pokroviteljstvom UNESCO-a 2003. godine lingvisti su se složili da je najjednostavnija definicija ugroženog jezika sljedeća: jezik je ugrožen ako se ne prenosi mlađim generacijama. Tako možemo reći da je kajkavski postao ugrožen jezik. Ines Krušelj-Vidas i Danica Leštek će predstaviti projekt udruge; online “Kajkavski rječnik” te educirati kako ga koristiti i pridonijeti njegovom proširenju, a time i očuvanju kajkavskog govora. Temu “Poznavanje i uporaba donjostubičkoga govora u dvjema generacijama govornika” predstavit će Karla Ruk.

Na radionici će gostovati i suvremeni zagorski pjesnici koji će predstavljati svoj rad te inicijativu i istoimenu aplikaciju “Ispuni grad kajkavskim riječima” te educirati kako koristiti aplikaciju i kako i polaznici radionice svojim radom mogu postati dio spomenute inicijative.