Dani europske baštine u Kajkaviani: održana KAJkavica- Kajkavska radionica

Dani europske baštine u Kajkaviani: održana KAJkavica- Kajkavska radionica

30.10. 2023. povodom Dana europske baštine u prostorima Kajkaviane održala se KAJkavica: kajkavska radionica. Cilj radionice bio je promocija i očuvanje kajkavskog jezika kroz suvremene medije. Pokretanjem projekta Atlas of the World’s Languages in Danger pod pokroviteljstvom UNESCO-a 2003. godine lingvisti su se složili da je najjednostavnija definicija ugroženog jezika sljedeća: jezik je ugrožen ako se ne prenosi mlađim generacijama. Tako možemo reći da je kajkavski postao ugrožen jezik.

Ines Krušelj-Vidas i Danica Leštek predstavile su projekt udruge- online “Kajkavski rječnik” te su educirale sudionice radionice kako ga koristiti i pridonijeti njegovom proširenju, a time i očuvanju kajkavskog govora. Karla Ruk predstavila je svoje veoma zanimljivo istraživanje koje je provela u sklopu svog diplomskog rada pod temom “Poznavanje i uporaba donjostubičkoga govora u dvjema generacijama govornika”.

Na radionici su gostovale i pjesnikinje Dragica Reinholz i Magdalena Blagec koje su predstavile svoje pjesništvo. Njihove pjesme dio su interaktivne i multimedijalne aplikacije “Ispuni grad kajkavskim riječima” koja na nov i zabavan način upoznaje građane i posjetitelje Donje Stubice sa suvremenim kajkavskim pjesništvom.