Čitateljski klub – gostovanje Jasne Balaško, autorice zbirke priča Plava jabuka

Čitateljski klub – gostovanje Jasne Balaško, autorice zbirke priča Plava jabuka

Čitateljski klub Kajkaviane ugostio je 12. 3. Jasnu Balaško, dugogodišnju cijenjenu članicu Kajkaviane i autoricu lijepog broja raznorodnih djela među kojima je i Plava jabuka: ogrlica od priča.

Autorica je uz kolače dala uvid u motivaciju za pisanje ove svoje prve zbirke pripovjedaka. Plavu jabuku počela je pisati poslije povratka s radnih putovanja u Aziji i Africi, i to za mladež koja joj se učinila neaktivnom i nezainteresiranom za zavičaj oko sebe. Zato je odabrala sjajne priče o zagorskim lokalitetima, važnim osobama i događajima iz povijesti te ih uklopila u okvir priča koje pripovjedač-učitelj zanimljivog nadimka priča svojim kćerima.

Članice kluba osvrnule su se na detalje koji su potaknuli ugodne uspomene iz njihova života, nenametljivo promicanje dobrote kao glavne vrline u mnogim pričama, živopisne izraze pa čak i rijetke životinje koje tekst nije zaboravio, a našlo se i rjeđe upotrebljavanih riječi kojih su se prisutne rado sjetile. Na primjer, spomen jedne riječi koja znači komadić drva oko kojeg su se nekad plele “punđe” razvezao se u nekoliko priča. Takvih je detalja u Plavoj jabuci bilo mnogo, pa se razgovor neprimjetno odužio izvan predviđenog vremena. Primijećeno je i da fusnote sadrže pravi mali leksikon zagorskog plemstva. O djelu Jasne Balaško govorilo se i kao o postmodernome i tradicionalnome (što naravno nije međusobno isključivo), obiteljskom (djelo sadrži mnoge poveznice s povijesti obitelji Balaško) i općem.

Pohvale su skupili i recepti koji su također viješto uklopljeni u pripovjedni okvir u kojem ne nedostaje ni humora ni drugih emocija. Na autoričin skroman zahtjev da želi čuti i neku kritiku teško je bilo pronaći išta čemu bi se ozbiljno prigovorilo. Podijeljeni su neki autogrami, pojeli su se gibanica i štruklji kojima je autorica začinila sastanak, a prisutni su upućeni i u njezine zanimljive buduće planove koji imaju veze s medijima izvan tiskanog. Plava jabuka ostat će ne samo “ogrlica”, već prava riznica u koju će više puta moći svratiti svi koji barem malo vole naše Zagorje.


Slike sa susreta (nažalost s odlaska – voditelj još jednom nije bio dovoljno brz na okidaču fotoaparata.)