Čitateljski klub Kajkaviane – postmoderna polukajkavska Antigona

Čitateljski klub Kajkaviane – postmoderna polukajkavska Antigona

Čitateljski klub vratio se uobičajenom ritmu susreta, koji su najčešće drugog utorka u mjesecu. U siječnju je utorak 9. 1. bio rezerviran za Slučaj vlastite pogibelji Kristiana Novaka. Djelo se trenutačno prilično posuđuje po svim zagrebačkim i zagorskim knjižnicama, pa ga nije bilo sasvim jednostavno nabaviti i pročitati.

Roman spaja životne priče srednjoškolske profesorice, nekoliko policajaca i ljudi koji ih okružuju. Slučaj je (post)moderan po fragmentarnosti pripovijedanja, promjenama gledišta, ogoljavanju vlastite (ne)fikcionalnosti, društvenoj angažiranosti, a cijelo vrijeme je u dijalogu i s Antigonom (u prijevodu Nevena Jovanovića) čijim elementima se poigrava na svim tekstualnim razinama. Likovi su većinom okarakterizirani svojim postupcima, pa je jedan dio rasprave protekao u međusobnim razjašnjavanjima njihovih postupaka i mogućih motivacija.

Poznavateljice autorova opusa nakon čitanja su se složile se da im djelo nije bilo baš toliko dojmljivo kao Črna mati zemla ili Ciganin, ali najljepši, ali čitanje im je velikom većinom bilo užitak (i to više intelektualan nego emocionalan). Kao i djelo koje je Klub izabrao za susret u prosincu, veliki dijelovi teksta pisani su kajkavštinom, ovaj put međimurskom, koja se dobro nadopunjuje sa dijelovima pisanima standardnim jezikom te je dobila komplimente zbog svoje zvučnosti i životnosti.

Iduće djelo na popisu Kajkavianina čitateljskog kluba jest Nadohvat Ene Katarine Haler.