Čitateljski klub Kajkaviane ovaj put čitao je – kajkavski

Čitateljski klub Kajkaviane ovaj put čitao je – kajkavski

Ovomjesečni sastanak čitateljskog kluba održao se u srijedu, 13. 12. u 19 sati. Sudionicama je bilo drago što su pročitale Kak je zgorel plemeniti Trombetassicz Marka Gregura. Čitanje djela napisanog na kajkavskom uzrokovalo je da se razgovor o knjizi često dotiče teme jezika, standardnog ili nestandardnog, i njegova znanstvenog ili zakonskog normiranja. Čak i veliki dijelovi odabranog teksta pisani predgajevskom grafijom nisu ometali užitak u tekstu, koji je doduše bio obzirno opremljen fusnotama te rječnikom nepoznatih riječi.

Djelo je politička satira i studija tipičnih karaktera panteona lokalne vlasti, a vješto je izgrađeno oko izvornih sudskih spisa iz sedamnaeststoljetne Koprivnice. Bilo je tu mnogo toga u čemu smo mogli prepoznati kako se ljudska priroda tijekom tristotinjak godina (i više) nije toliko promijenila – dolazi do neprilika zbog javno-privatnog partnerstva u gradnji štale za “parkiranje” konja, a uspon po društvenoj ljestvici postiže se svakakvim sredstvima.
Radnja smještena u Podravinu i kajkavski kulturni krug otvorila je klubu brojne poveznice s vlastitim životnim iskustvom (na primjer draga sjećanja o ljepoti mraza koji se nahvata po prozorima negrijanih spavaćih soba), a našlo se i poveznica s drugim kajkavskim književnim djelima. Trombetassiczevoj zanimljivosti svjedoči i činjenica da smo se zaboravili fotografirati, a rasprava je potrajala dulje nego što je bilo predviđeno.

Možda se uistinu ostvari proročanstvo koje je jedna članica Kajkaviane nedavno čula od nezapamćene prolaznice – da će se sada sve više pisati kajkavski? Ili barem čitati?

Sljedeći susret čitateljskog kluba održat će se drugog utorka u siječnju, 9. 1. 2024., a dotad treba pročitati Slučaj vlastite pogibelji (Kristian Novak).