ČITATELJSKI KLUB John Williams: August

ČITATELJSKI KLUB  John Williams: August

Novi sastanak Kajkavianinog čitateljskog kluba održan je 10.10.2023. u prostorima udruge, a tema za razgovor bio je epistolarni roman August suvremenog američkog autora Johna Williamsa.

Posegnuvši za manje razvikanim djelom od kultnog Stonera (barem u hrvatskim okvirima), članice čitateljskog kluba upustile su se u avanturu odmatanja slojeva koje ovo polivalentno djelo nudi. Na samom početku suočivši se s cijelim mnoštvom glasova, odnosno suvremenika slavnog Gaja Oktavijana poznatijeg kao rimskog cara Augusta, koji progovaraju iz različitih pisama kojima je svima zajednička tema poneki detalj iz života slavnog cara, čitatelj ostaje zbunjen. No, upornost iščitavanja se isplati jer je Williams ponudio zanimljivo djelo koje jednako uspješno funkcionira kao biografski roman – za sve ljubitelje romansiranih biografija, ali i kao inspiracija za postavljanje niza važnih i životnih pitanja prisutnih u životu suvremenog čovjeka. Što znači biti uspješan, slavan, pa čak i sretan u životu? Kako život pojedine osobe vide njegovi suvremenici i poznanici, kako članovi obitelji i bliski prijatelj, kako osoba sama? Može li predložena biografija cara Augusta, koja se doduše temelji i na nekim povijesnim zapisima, ovako kako je vidi Williams biti vjerojatna? Ako je vjerovati ideji da je vrijedno i korisno inspirirati se životopisima povijesno poznatih osoba, što se može naučiti iz životne
priče rimskog cara Augusta?

Knjige koje potiču raspravu i razmjenu mišljenja uvijek je vrijedno preporučiti, a možda je i najbolja preporuka budućim čitateljima izjava novog člana čitateljskog kluba, gospodina Roberta, koji je rekao da će knjigu svakako pročitati jer mu se čini da je već i nakon rasprave koju je slušao djelo djelomično upoznao.

Sljedeći sastanak zakazan je ponovno za drugi utorak u mjesecu – to je 14.11.2023., a tema razgovora bit će knjiga makedonskog autora Petra Andonovskog Strah od barbara.