“Povej mi, babica…/ Reči mi, dedek…” održana literarna radionica za osnovnoškolce

“Povej mi, babica…/ Reči mi, dedek…” održana literarna radionica za osnovnoškolce

U petak, 4. listopada, Kajkavianu su posjetili učenici OŠ Donja Stubica i OŠ Matija Gubec Gornja Stubica kako bi sudjelovali na kreativnoj literarnoj radionici pod nazivom “Povej mi, babica…/ Reči mi, dedek…” pod vodstvom Danice Leštek, prof.

Radionica je bila nadahnuta izložbom fotografija predmeta iz etno zbirke OŠ Matije Gupca Gornja Stubica fotografa Josipa Henoka. Učenici su na početku razgledali izložbu, zastajući kod svake fotografije i sa voditeljicom radionice razgovarali o predmetu koji fotografija prikazuje. Neki predmeti su djeci bili nepoznati pa su pokušavali odgonetnuti što bi oni bili i za što su se koristili. Osim što su vidjeli predmete koje nikad prije nisu, djeca su naučila i neke njima nepoznate kajkavske izraze poput; obrtač, maslenjak, košič, kipa… Cijelo vrijeme učenici su bilježili izraze za pojedine predmete, njihova značenja i svoje dojmove. Na kraju radionice učenici su dobili zadatak da pričaju sa svojim starijim članovima obitelji i prikupe kratke priče o pojedinim predmetima s fotografije. To mogu biti istinite priče, asocijacije potaknute fotografijama, reminiscencije na dane djetinjstva i slično…


Veselimo se i s nestrpljenjem iščekujemo priče koje će djeca sakupiti. One najbolje objavit ćemo na našoj stranici.

Fotografije: Ivana Cesarec

Radionica je održana u sklopu programa Kultura na recept – program u zgradi ljekarnika Fellera koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.