Izložba starih kajkavskih knjiga iz zbirke Kajkaviana na znanstvenom skupu “Četiri i pol stoljeća kajkavske pismenosti” u Ludbregu

Izložba starih kajkavskih knjiga iz zbirke Kajkaviana na znanstvenom skupu “Četiri i pol stoljeća kajkavske pismenosti” u Ludbregu

U sklopu popratnog programa znanstvenog skupa Četiri i pol stoljeća kajkavske pismenosti. Uz 450. obljetnicu kajkavskoga prvotiska: Ivan Pergošić, Decretum, 1574. Kajkaviana će, u suradnji sa Gradom Ludbregom, izložiti vrijedne stare kajkavske knjiga iz svog fundusa.

Otvorenje izložbe održat će se u petak 24.5. u 18:30 sati u Dvorcu Batthyany , Trg Svetog Trojstva 15, Ludbreg.

Znanstveni skup Četiri i pol stoljeća kajkavske pismenosti organiziran je povodom velikoga kajkavskog jubileja, 450. obljetnice objave kajkavskoga prvotiska. Kajkavski editio princeps, prva tiskana kajkavska knjiga pravni je priručnik Ivana Pergošića, Decretum, objavljen 1574. godine u Nedelišću. Tim povodom HAZU zavodi; Zavod za lingvistička istraživanja iz Zagreba i Zavod za znanstveni rad u Varaždinu organiziraju znanstveni kajkavološki skup koji se održava od 23. do 25. svibnja 2024. u kajkavskim gradovima – Varaždinu i Ludbregu.

Izložba će se održati u sklopu programa Kultura na recept- program u zgradi ljekarnika Fellera koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.