Nikola Šrajbek oduševio publiku u Kajkaviani

Nikola Šrajbek oduševio publiku u Kajkaviani

Nakon otvorenja izložbe Mateje Harapin, 14.5. u 19:30 sati održao se gitaristički recital glazbenika Nikole Šrajbeka. Ovaj koncert privukao je mnogobrojne ljubitelje glazbe, te se tražio stolac više.

Na programu su se našle skladbe domaćih i stranih skladatelja za gitaru, od romantičnih lirskih komada pa sve do suvremene glazbe. Tako je mnogobrojna publika imala prilike čuti skladbe Ivana Padovca, Heitora Villa-Lobosa, Maura Giulianija, Joaquína Turina i Federica Morena Torrobe. Publiku je posebno oduševila posljednja izvedba večeri; skladba suvremenog skladatelja Nikite Koškina Andante quasi passacaglia e Toccata The Fall of Birds koja je izmamila gromoglasan aplauz publike.

Repertoar kojeg je mladi glazbenik priredio odaje kako spremnost na postavljanje zahtjevnih osobnih ciljeva tako i visoko poštivanje publike u kojoj je osobito lijepo bilo vidjeti djecu i mlade. Naime, učitelja Nikolu došli su podržati njegovi bivši sadašnji đaci, ali i kolege glazbenici.

Za udrugu Kajkaviana ovo je bila posebna večer jer je prvim koncertom uspješno testirana akustika novog prostora, u publici se našlo i više kandiata za buduće suradnike na sličnim aktivnostima, a prekrasan odaziv publike pokazao je da postoji interes za salonske izvedbe klasičnih glazbenih komada te da Kajkavianin program odgovara interesima sugrađana.

Nikola Šrajbek (Novi Golubovec, 1998.) diplomirao je Gitaru na Muzičkoj akademiji
Sveučilišta u Zagrebu u klasi Krešimira Bedeka. Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja
sudjelovao je na brojnim međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj, BiH i Italiji. Za vrijeme
studija osvojio je drugu nagradu na 59. Državnom natjecanju studenata glazbe i plesa u
Zagrebu. Pohađao je majstorske radionice brojnih eminentnih gitarista poput Petrita Çekua,
Zorana Dukića, Carla Marchionea, Huberta Käppela, Istvána Römera, Maroja Brčića i dr.
Redovito nastupa kao solist i u komornim ansamblima. Zaposlen je kao učitelj Gitare u
Osnovnoj školi Matije Gupca Gornja Stubica te u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću
Zabok.

Gitaristički recital održan je u sklopu Kajkavianina programa Kultura na recept – program u zgradi ljekarnika Fellera koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.