Kajkaš KAJ? – očuvanje kajkavskog jezika radom u osnovnim školama

Kajkaš KAJ? – očuvanje kajkavskog jezika radom u osnovnim školama

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u sklopu provedenog Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024. dodijelilo je Kajkaviani bespovratna sredstva u iznosu od 18.082,50 € (136.242,60 kn) za provedbu projekta Kajkaš KAJ (kajkati = govoriti kajkavski).

Cilj je očuvanje kajkavskog jezika odgojno-obrazovnim radom u osnovnim školama. Ove godine uključene su OŠ Donja Stubica, OŠ Marija Bistrica, OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, OŠ Oroslavje te OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice.

Projekt Kajkaš KAJ provodi se od 1. 12. 2023. do 15. 7. 2024., a ciljevi su mu, ukratko: 
1) provedbom ankete u OŠ dobiti pregled razine ugroženosti kajkavskog jezika 
2) organizirati metodičko-znanstveni skup za osnaživanje odgojno-obrazovnih djelatnica i djelatnika koji žele pridonijeti očuvanju kajkavskog jezika
3) u partnerskim školama stvoriti i predstaviti kvalitetne edukativne sadržaje s temom kajkavskog jezika (uključujući promociju znanstvene slikovnice na temu povijesnog kajkavskog književnog jezika)
4) dijeliti primjere dobre prakse među partnerskim školama
5) predstaviti rezultate projekta široj javnosti uz moguće širenje na veći broj škola.

Naš je jezik vrlo vjerojatno već ugrožen ili čak teško ugrožen. Recite nam što mislite o tome – okrugli stol održat će se sredinom siječnja 2024. i biti otvoren za sve zainteresirane (uz prijavu kako bi se moglo osigurati dovoljno mjesta), stoga pratite naše objave.