28. Festival orgulja Heferer započeo koncertom u Humu Košničkom

28. Festival orgulja Heferer započeo koncertom u Humu Košničkom

Koncertom u kapeli sv. Marije Magdelene smještenoj na jednom od najljepših vidikovaca sjeverozapadno od Desinića, poviše dvorca Veliki Tabor, u Humu Košničkom službeno je započeo 28. Festival orgulja Heferer.

U baroknom inventaru kojim dominira oltar Marije Magdalene iz 1771. g. građen u rokoko stilu zvuci orgulja i soprana koje su u prigodni program složile i izvele vrsne mlade umjetnice orguljašica Josipa Leko i sopranistica Magdalena Bačanek oduševili su okupljenu publiku. Zahvaljujući donacijama općina Desinić i Zagorska Sela te susretljivosti velečasnog Milana Juranića vjerojatno je da će koncerti u ovom nezaboravnom ambijentu postati tradicija kojom se promoviraju mladi umjetnici i obnavlja vrijedan povijesni instrument: orguljski pozitiv iz 1763.godine.

Udruga Kajkaviana sukladno temeljnoj ideji Festivala nastavlja prezentaciju vrijednih, najčešće povijesnih glazbala koja se nalaze od Dalmacije preko Zagorja i Međimurja do Slavonije kako bi se o njima skrbilo, pružalo informacije o njihovoj povijesti i značaju te podsjećalo na njihovu vrijednost kao važan dio hrvatske kulturne baštine zahvaljujući plodnoj suradnji s Umjetničkom radionicom Heferer te ovogodišnjoj potpori Ministarstva kulture RH za navedenu manifestaciju.