Designer: Kajkaviana © 2014

Odluka o odabiru kandidata

ODLUKA - odabir kandidata za zapošljavanje na određeno vrijeme radi provedbe projekta STUB-KULTURA

 

 

 

Izvanredna sjednica Skupštine udruge Kajkaviana

 

U prepunoj dvorani u potkrovlju dvorca Izvanredna sjednica Skupštine održana je 9.6.2020. u Donjoj Stubici kako bi se članovi udruge upoznali s detaljima predviđenim projektom STUB-KULTURA kojeg je Kajkaviana u suradnji s Gradom Donja Stubica te udrugama Stub-klub iz Donje Stubice i Profesor Baltazar iz Zagreba uspješno prijavila na Javni poziv pod nazivom: Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo organizacija civilnoga društva i lokalne zajednice koji je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Nakon početnog ulaganja u opremanje, zamišljeno je da se stvori javni prostor u kojem bi navedene udruge osmislile kvalitetan kulturni program kao poticaj za uključivanje zajednice  u život grada kroz društveni centar. Početak projekta planiran je u svibnju 2020., a završetak u travnju 2022.

 

Zahvaljujući tom projektu bit će omogućeno zapošljavanje jedne osobe u našoj udruzi pa je zato bilo potrebno zasjedanje Skupštine kako bi se donijeli pravne akte kojima se regulira status zaposlenika u udruzi Kajkaviana. Odlukom Skupštine donesena su pravilnici koji reguliraju prava zaposlenika i uređuju vrste poslova u udruzi kao i visinu plaće za određene poslove.

NATJEČAJ - za zapošljavanje na određeno vrijeme radi provedbe projekta STUB-KULTURA

 

Prisutni članovi aktivno su se uključili u rad i svojim pitanjima pokazali zainteresiranost za provođenje projekta te se može zaključiti da je osigurana barem početna skupina zainteresiranih korisnika koji će sudjelovati u ponuđenim programima tijekom dvogodišnje provedbe projekta.

Po završetku službenog dijela urednica nove knjige u izdanju Kajkaviane Vlasta Horvatić Gmaz predstavila je djelo Antuna Šimunića Toplice i topličice Hrvatskog zagorja. Kako je ovo predstavljanje bilo u skromnim okvirima, to jest namijenjeno uskom krugu prisutnih članova, planira se organizacija niza predstavljanja ovog vrijednog djela diljem Zagorja tijekom ljeta i najesen.

 

 

 

 

 

 

STUB-KULTURA, novi projekt Kajkaviane financiran sredstvima Europske unije

Povodom dovršetka procesa ugovaranja projekata iz Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizirao je svečanu dodjelu ugovora 29. svibnja 2020. s početkom u 14:00 h, u ekskluzivnom prostoru Palače Dverce, u Zagrebu na kojem je u društvu predstavnika još 30 udruga ugovor potpisala i predsjednica udruge Kajkaviana Ines Krušelj-Vidas. Projekti koji se ugovaraju temeljem ove Odluke o financiranju vrijedni su više od 54 milijuna kuna, a sufinanciraju se iz Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.
Udruga Kajkaviana u suradnji s Gradom Donja Stubica te udrugama Stub-klub iz Donje Stubice i Profesor Baltazar iz Zagreba uspješno je prijavila projekt koji je namijenjen stvaranju društvenog centra u zajednici kao javnog prostora u kojima se članovi lokalne zajednice okupljaju radi provedbe alternativnih grupnih aktivnosti kojima se obogaćuje kulturni život zajednice temeljen na bogatoj baštini odnosno različitih aktivnosti koje su od interesa za kvalitetno funkcioniranje lokalne zajednice i razvoj kulturnih politika.

Početak projekta planiran je u svibnju 2020., a završetak u travnju 2022. U navedenom periodu planira se razviti program rada društvenog centra u obliku seta kulturno-kreativnih programa koji se temelje na njegovanju kajkavskog narječja, spajanju kulturne baštine i interpretacije ljudskih priča, a uključuju aktivnosti poput čitateljskog kluba, arheologije zajednice, radionice pod nazivom Susreti ljudskih priča, radionice o jeziku, interpretacije kulturne baštine, radionice izrade umjetničkih djela vinorel tehnikom, plesne večeri . Kako navedeni program ne bi bio samo jedan u nizu nepovezanih inicijativa koje organizacije civilnog društva nude, a građani niti nisu svjesni njegova postojanja, planira su aktivnije uključiti ljude iz lokalne zajednice. Planirane su javne tribine, radionice i ankete na kojima će se identificirati potrebe u kulturnom i kreativnom sektoru kako bi se izradio strateški dokument kojim će se kreirati i provoditi javna politika u sferi kulturnog djelovanja zajednice u dugoročnom razdoblju. Realizacija ovako zamišljenog projekta zahtijeva određena sredstva te predan rad i potpuni angažman tako da je projektom planirano zapošljavanje po jedne osobe u svakoj partnerskoj udruzi, a ukupna vrijednost projekta je malo više od 1 800 000 kn.

Potpisnike ugovora na svečanosti u petak uvodno su pozdravili predstavnici Posredničkih tijela, Ureda za udruge i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Upravljačkog tijela za provedbu Europskog socijalnog fonda, odnosno Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te Koordinacijskog tijela za ESI fondove, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

 

 

 

 

 

Održana redovna sjednica Skupštine udruge Kajkaviana

Zahvaljujući ljubaznim domaćinima - Općini Sveti Križ Začretje, ovogodišnja redovna sjednica Skupštine udruge Kajkaviana održana je u Muzeju Žitnica 24.1.2020. s početkom u 18:30 sati, što još jednom dokazuje kako je područje djelovanja naše udruge cijela Krapinsko-zagorska županija, iako je sjedište udruge u Stubičkom Golubovcu. Na samom početku članove Kajkaviane pozdravio je načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos.

Bila je to obična, redovna skupština udruge na kojoj su podnesena i usvojena izvješća za prošlu godinu kao i planovi za sljedeću godinu djelovanja udruge koja nam donosi puno neizvjesnosti  te je u takvim okolnostima svaki plan potrebno uzeti s određenom dozom rezerve iako se nastoji ispuniti i ostvariti čim više toga što je planirano.

Po završetku službenog dijela glazbeni program priredila je gošća mlada violinistica Doris Tkalčević, a zatim je predstavljen novi broj časopisa Hrvatsko zagorje i knjiga Vere Grgac Majkina vraštva, vračenje i vračitelji.

 

 

Novi broj časopisa Hrvatsko zagorje  knjigai Vere Grgac promovirane u Svetom Križu Začretju

Nakon redovne sjednice Skupštine u prostoru Muzeja Žitnice 24.1.2020. održane su dvije promocije za članove naše udruge i ostale drage goste.

Urednica časopisa Hrvatsko zagorje Vlasta Horvatić Gmaz predstavila je novi broj časopisa 1-2 za 2019. godinu koji je tematski posvećen 20. obljetnici dodjele nagrade Sida Košutić u Radoboju (1. Dio posvećen pjesništvu). Ančica Ivanjek prisutnima je približila svoj rad na odabiru antologijskih pjesama iz tog natječaja  koje su sada ponovno objavljene, a Vlasta Horvatić Gmaz prikazala je ukratko cjelokupni sadržaj novog broja časopisa.

Za sve ljubitelje kajkavske riječi veliko je veselje kad se može uživo čuti neki kajkavski  idiom. Autorica Đurđa Lovrenčić predstavila nam je svoj zavičajni svetokriški govor pročitavši nekoliko pjesama koje su objavljene u novom broju časopisa.

Nova knjiga Vere Grgac Majkina vraštva, vračenje i vračitelji izuzetan je spoj etnografskih zapisa i narodne medicine izrečen u potpunosti na bistranjskom zavičajnom govoru. Otvoriti korice ovog posebnog izdanja poželjeli su svi prisutni nakon što su poslušali kratki prikaz urednice Vlaste Horvatić Gmaz i čuli nekoliko konkretnih recepata za zdraviji život koje je od svoje majke Dore (majka u bistranjskom govoru znači baka) za buduće generacije očuvala autorica Vera Grgac.

 

 

 

 

 

 

Poziv na godišnju skupštinu društva Kajkaviana

 

 

 

Održan božićni koncert Vitomira Ivanjeka

U prepunoj dvorani u potkrovlju dvorca Oršić održan je 21.12.2019. božićni koncert Vitomira Ivanjeka i njegovih gostiju: dječjeg zbora Zagrebački anđeli, muškog zbora Jarunski dečki i mješovitog zbora Agram angels. Koncert je bio posvećen prerano preminulom Daliboru Hrenu, Vitomirovom prijatelju i sponzoru te podupiratelju udruge Kajkaviana. Cjelovečernje druženje s glazbom za sve dobne uzraste i za svačiji ukus oplemenile su nadahnute riječi Mirka Ivanjeka, istaknutog člana naše udruge i predsjednika u više mandata, te sve prisutne uvele u atmosferu Božića, potaknuvši pritom i na razmišljanje o istinskim vrijednostima ovog suvremenog doba.

 Nadamo se da će se ovakvo ugodno druženje ponoviti i dogodine, jer bez Vitomirovih koncerata, u kojima uživamo već tolike godine, božićni ugođaj u Stubici ne bi bio potpun. 

 

 

 

 

 

Najava tradicionalnog božićnog koncerta

U subotu 21. prosinca u 19 sati, Kajkaviana organizira tradicionalni božićni koncert u prostoru potkrovlja Muzeja seljačkih buna. Koncert se organizira u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja te TZ područja Donja Stubica i Gornja Stubica. Na koncertu će nastupiti pijanist Vitomir Ivanjek s gostima, dječjim zborom Zagrebački anđeli, muškim zborom Jarunski dečki i zborom Agram Angels. Na programu će biti klasična djela i tradicionalne božićne pjesme.

 

 Promocija knjige Vere Grgac

U prostoru Kulturnog centra Bistra, u suorganizaciji s Udrugom Ekomuzej Bistra, održana je promocija najnovije knjige Vere Grgac, Majkina vraštva, vračiteli i vračejne. Knjigu su predstavili recenzent prof. dr. sc. Željko Dugac, dijalektologinja dr. sc. Ivana Kurtović Budja, urednica Vlasta Horvatić-Gmaz te moderatorica dr. sc. Klementina Budina. Tijekom programa, prigodne tekstove recitirao je dramski umjetnik Adam Končić, a u glazbenom programu nastupio je Tamburaški orkestar KUD-a Bistra.

 

 

I Kajkaviana na Znanstvenom pikniku u perivoju dvorca Stubički Golubovec   

Perivoj dvorca Stubički Golubovec je 27. i 28. rujna poslužio kao pozornica za mlade znanstvenike koji su sudjelovali na prvom Znanstvenom pikniku održanom izvan Zagreba u organizaciji udruge Baltazar i CARNET-a, a otvorio ga je veleposlanik SAD-a ekselencija  Robert Kohorst. Uz organizirano stručno vodstvo, u manjim grupama, ugledni gosti i mnogobrojni posjetitelji mogli su posjetiti i sam dvorac. Piknik je ujedno  poslužio kao najava izgradnje ZEZ-a u obnovljenom dvorcu. Iako nije sudjelovala u organizaciji, Kajkaviana se uključila u program Znanstvenog piknika predstavljanjem vlastitih projekata:  upravo dovršeno izdanje Majkina vraštva, vračejne i vračiteli Vere Grgac te projekt u tijeku, Rječnik kajkavskog govora stubičkog kraja Danice Pelko. U perivoju dvorca Stubički Golubovec, 27. i 28. rujna održan je prvi Znanstveni piknik smješten izvan Zagreba. Sam piknik ujedno je poslužio kao najava izgradnje Znanstvenog edukativno-zabavnog centra ZEZ koji će biti smješten u obnovljenom dvorcu.

 

 

Promocija časopisa Hrvatsko zagorje u Zaboku

U organizaciji uredništva Časopisa za kulturu Hrvatsko zagorje, Knjižničarskog društva Krapinsko-zagorske županije te Gradske knjižnice „Ksaver Šandor Gjalski“ Zabok, održana je promocija tematskog broja časopisa Hrvatsko zagorje, posvećenog 20. obljetnici Knjižničarskog društva Krapinsko-zagorske županije. Časopis je predstavila urednica, Vlasta Horvatić-Gmaz sa predsjednikom KDKZŽ, Davorom Žažarom, a svoje radove o Društvu predstavile su bivše predjednice, Suzana Deak, osnivačica te Danica Pelko, kao i voditelj najnovije narodne knjižnice u Stubičkim Toplicama, Božidar Glas. Svoj književni prilog iz Časopisa recitirao je Saša Muminović, a u glazbenom dijelu programa nastupila je Dorotea Dolenec.

  

 

 

Posjet učenika Osnovne škole Lijepa naša Tuhelj

U utorak, 4. lipnja 2019., dvorac Stubički Golubovec i Kajkavianu posjetili su učenici 3. razreda Osnovne škole Lijepa naša Tuhelj s učiteljicom Pavicom Iveković. Nakon upoznavanja s poviješću dvorca i najstarijom kajkavskom građom iz Kajkavianine zbirke, učenici su recitirali dio najstarijeg hrvatskog bontona, Regule roditelov i drugeh starešeh Jurja Muliha s kojima su prošle godine nastupili na Lidranu, a čiji je pretisak objavljen u nakladi Kajkaviane.

 

Sudjelovanje Kajkaviane na susretu “Što j’ na moru i na kopnu” u Krasici

U organizaciji Katedre Čakavskog sabora „Bakarskoga kraja“ 1. lipnja 2019. u Krasici održan je kulturno-umjetnički susret “Što j’ na moru i na kopnu”: usmene pjesme i pripovijetke iz kontinentalne i primorske Hrvatske”. Navedeni susret dio je projekta “Ča – kaj – što”, ove godine organiziran u spomen na Frana Mikuličića, svećenika i sakupljača narodnih pjesama Starog Primorja, od Novog Vinodolskog do Bakra i Krasice, kojem je posvećen okrugli stol koji se u prijepodnevnim satima održao u prostoru MO Krasica, a na kojem su sudjelovali domaćini i gosti. U popodnevnom dijelu programa, svoje kulturno-glazbene aktivnosti predstavili su domaćini i gosti, a Kajkavianu su recitacijom kajkavskih stihova predstavile Vera Grgac te Mirjana Mikulec. Na susretu su sudjelovale i predsjednica Kajkaviane, Ines Krušelj-Vidas, tajnica, Vlasta Horvatić-Gmaz te članica, Lidija Kelemen.

 

Povelja Krapinsko-zagorske županije Danici Pelko

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Donjoj Stubici u petak, 26. travnja 2019. g., na kojoj je obilježen Dan Krapinsko-zagorske županije, Povelju Krapinsko-zagorske županije primila je Danica Pelko, višegodišnja članica Predsjedništva Kajkaviane, za izniman doprinos promicanju županije kroz knjižničarski te kulturni i znanstveni rad.

 

 

Posjet Društva povjesničara umjetnosti Kajkaviani i Stubičkom Golubovcu

U subotu, 13. travnja 2019. godine, u sklopu stručnog putovanja kroz Donju i Gornju Stubicu dvorac Stubički Golubovec i Kajkavianu posjetili su članovi Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Kroz stručno vodstvo o povijesti dvorca i udruge članove Društva vodila je Lidija Kelemen.

 

 Promocija knjige Dragice Ferjanić, Zarošeni obloki, na godišnjoj skupštini Kajkaviane

Po okončanju službenog dijela službenog dijela godišnje skupštine u Plavoj dvorani grada Donja Stubica,  u petak 12. travnja 2019. predstavljena je najnovija knjiga u izdanju Kajkaviane, zbirka pjesama Zarošeni obloki Dragice Ferjanić. Knjigu je predstavila urednica, Vlasta Horvatić-Gmaz, a odabrane stihove je recitirala autorica, Dragica Ferjanić.

 

Promocija novog broja časopisa Hrvatsko zagorje 3-4/2018. na godišnjoj skupštini Kajkaviane

Nakon završetka službenog dijela godišnje skupštine, u petak 12. travnja 2019., u Plavoj dvorani grada Donja Stubica predstavljen je najnoviji broj časopisa za kulturu Hrvatsko zagorje, tematski posvećen 20. obljetnici Knjižničarskog društva Krapinsko-zagorske županije. Časopis je predstavila urednica, Vlasta Horvatić-Gmaz, a prisutnima se obratio i trenutni predsjednik Knjižničarskog društva KZŽ, Davor Žažar, predstavivši početak i razvoj djelovanja Društva. U prigodnom dijelu stihove objavljene u časopisu recitirale su Gordana Tkalec i Nada Jačmenica.

 

 30. obljetnica Kajkaviane obilježena na godišnjoj skupštini

Na redovnoj godišnjoj skupštini, 12. travnja 2019. u Donjoj Stubici, obilježena je 30. obljetnica djelovanja Kajkaviane. Uz predsjednicu, Ines Krušelj-Vidas koja je prisutne podsjetila na osnivanje i razvitak Kajkaviane, prisutnima su se obratili Darko Bubanko, prvi predsjednik udruge te njegov nasljednik, Mirko Ivanjek, podsjetivši na prve aktivnosti Kajkaviane. Od početaka do danas, Kajkaviana je organizirala brojne izložbe, znanstvene skupove, predstavljanja knjiga, zbornika i časopisa te glazbena događanja na kojima je promovirala kulturnu djelatnost, uz osobitu brigu za kajkavski jezik. Ove godine obilježava se i 25. obljetnica izlaženja časopisa za kulturu „Hrvatsko zagorje“ u nakladi Kajkaviane. Obje obljetnice prigodno su obilježene tiskanim straničnicima koje su dobili svi prisutni na kraju skupštine. Iz nakladničkog fundusa Kajkaviane, istaknuta je knjiga dr. Krešimira Regana „Srednjovjekovne i renesansne utvrde Hrvatskog zagorja“ izdana 2017. Na skupštini je predstavljena nova mrežna stranica društva www.kajkaviana.hr. Na skupštini je prisustvovao donjostubički gradonačelnik Nikola Gospočić koji se zahvalio članovima udruge  na predanom radu te obećao daljnju financijsku potporu od strane lokalne vlasti. U daljnjem tijeku podnesena su izvješća o radu za prošlu godinu te prva tri mjeseca 2019. godine. Istaknuta je neočekivana suradnja s Osnovnom školom Matije Gupca Gornja Stubica na projektu o istraživanju povijesti lokalne zajednice na primjeru značajnih osoba te istraživanje rodoslovnih stabla i matičnih knjiga s učenicima 7. i 8. razreda. Usvojen je program i financijski plan za 2020. u kojoj će se nastaviti nakladnička djelatnost Kajkaviane te je najavljeno izdavanje knjige Danice Pelko, Govor kajkavskog kraja te pripreme za preseljenje i daljnje djelovanje u prostoru Fellerove zgrade nakon njezine obnove. 

 

 

 

 

Započeo projekt „I ja sam iz Gornje Stubice“

U sklopu programa Aktivni u zajednici Akademije razvoja lokalnih zajednica koji organizira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva, na čijoj je edukaciji od 8. – 10.03.2019. sudjelovala Lidija Kelemen, u Osnovnoj školi Matije Gupca Gornja Stubica održane su dvije radionice projekta „I ja sam iz Gornje Stubice“. Prva radionica, koju je vodila viša kustosica Muzeja seljačkih buna, održana je 15. travnja 2019. Sudjelovanjem u prvoj radionici učenici su saznali više o životu istaknutih osoba iz Gornje Stubice (Jurja Oršića, Zlatka Fabijanca i Rudolfa Perešina). Naučene podatke učenici su zapisali na radne listiće koji su ostalim učenicima i roditeljima predstavljeni na Danu škole. Na radionici je sudjelovalo 9 učenika sedmih i osmih razreda.

 

 

 

Pronađi pretke i izradi obiteljsko stablo

Na drugoj radionici projekta „I ja sam iz Gornje Stubice“ u sklopu programa Aktivni u zajednici koju je vodila Lidija Kelemen, 25. travnja 2019., učenici su naučili samostalno pretraživati digitalne matične knjige na portalu https://www.familysearch.org/en/. U programu su potražili svoje pretke, a zatim na temelju odabranih osoba iz matičnih knjiga napisali Priče iz matičnih knjiga: I ja sam iz Gornje Stubice. Pronađene, i otprije znane podatke koje su saznali od roditelja, djedova i baka upisali su na portalu https://www.myheritage.com.hr/ te izradilo svoje digitalno obiteljsko stablo. Na radionici je sudjelovalo 9 učenika sedmih i osmih razreda.

 

 

 

Projekt „I ja sam iz Gornje Stubice“ predstavljen na Danu škole u Gornjoj Stubici

Na Danu škole i 155 godina školstva Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica, 9. svibnja 2019., u sklopu radionica Dana otvorenih vrata, predstavljeni su rezultati projekta „I ja sam iz Gornje Stubice“, koji je dio programa Aktivni u zajednici, na kojem su sudjelovali učenici sedmih i osmih razreda. Učenici sedmih razreda zainteresiranim učenicima i njihovim roditeljima predstavili su istaknute osobe iz Gornje Stubice (Jurja Oršića, Zlatka Fabijanca i Rudolfa Perešina) i obiteljska stabla te im pokazali kako na digitalnim portalima izraditi obiteljsko stablo i pretraživati matične knjige. Na Danu škole prisustvovao je načelnik Gornje Stubice, Jasmin Krizmanić, zamjenik načelnika, Vladimir Škvorc, predsjednica Turističke zajednice Gornje i Donje Stubice, Kornelija Vnučec te ravnateljice susjednih škola iz Marije Bistrice i Donje Stubice, dalekog Tavankuta, Usore i Cernika koji su upoznati s provedenim aktivnostima i rezultatima projekta.

 

 

 

 

  

 

Posjet učenika OŠ Vladimira Bosnara Stubičke Toplice i predstavljanje projekta „Kocka je bačena“

U sklopu projekta „Kocka je bačena!“, čiji je cilj promocija matematičkog velikana Vilima Fellera, utemeljitelja teorije vjerojatnosti, Kajkavianu su 26. ožujka 2019. posjetili  učenici 7. razreda Osnovne škole Vladimira Bosnara Stubičke Toplice, Tara Pihač, Ema Hercigonja, Lana Merhin, Lucija Hlebec i Gabrijel Mlinarić u pratnji pedagoga Gorana Jenića. Gđi. Vlasti Horvatić-Gmaz u dvorcu Stubički Golubovec  predstavili su svoj projekt s kojim se natječu na Državnoj smotri projekata Građanskog odgoja i obrazovanja koja će se održati u Zagrebu.

 

 

Sudjelovanje na edukaciji „Akademija razvoja lokalnih zajednica“

U organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva održan je novi program edukacije pod nazivom „Akademija razvoja lokalnih zajednica“. Na edukaciji, koja se održala između 8. i 10. ožujka 2019. u Puli, a u kojoj je sudjelovalo 18 polaznika iz  Istarske (Pićan, Vrsar, Pazin, Pula), Primorsko-goranske (Rijeka, Matulji, Delnice, Prezid), Karlovačke (Karlovac, Duga Resa, Vojnić), Sisačko-moslavačke (Hrvatska Kostajnica, Glina, Gornji Viduševac) i Krapinsko-zagorske županije (Gornja Stubica) sudjelovala je naša članica Lidija Kelemen. Program će se nastaviti kroz individualno mentorstvo i provedbom projekta na području Gornje Stubice.

 

Održana Seljačka buna ispred dvorca Stubički Golubovec

Na 446. obljetnicu završne bitke kod Stubice, održana je 9. veljače 2019. tradicionalna manifestacija „Seljačka buna – bitka kod Stubice“, ove godine na novoj lokaciji, ispred dvorca Stubički Golubovec koji je poslužio kao kulisa za Bunu. Program je započeo okupljanjem u centru Donje Stubice odakle su se seljačka i plemićka vojska uputile prema dvorcu ispred kojeg je, nakon neuspješnih pregovora, održana završna bitka u kojoj su pobijedili plemići. Na manifestaciji je sudjelovalo više od 300 statista iz dvadesetak udruga iz Hrvatske i susjednih zemalja, te prvi puta, postrojba iz pričuvnog sastava Hrvatske vojske. 

 

Predstavljanje knjige Zarošeni obloki autorice Dragice Ferjanić

U petak 1. ožujka 2019. u 19 sati u Dvorani za priredbe SŠ Krapina održano je predstavljanje zbirke kajkavskih stihova  Zarošeni obloki Dragice Ferjanić u nakladi Kajkaviane. Knjigu je u ime nakladnika predstavila urednica Vlasta Horvatić-Gmaz sa recenzenticom Marijom Lamot. U glazbenom programu nastupili su učenici OŠ Side Košutić Radoboj, Lorena Gotlin i Dominik Pažameta s učiteljicom Dubravkom Habjanec. Stihove su recitirali učenici 4.c razreda matematičke gimnazije SŠ Krapina, Magda Vodolšak, Matija Kovačec i Marta Bubnjar.

 Kajkaviana: društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje kajkavske kulturne baštine

Golubovečka ulica 42
49240 Donja Stubica
Radno vrijeme: 9:00 - 13:00 radnim danom, vikendom uz najavu
Tel/fax: 049/286-463
E-mail: kajkaviana@kr.t-com.hr E-mail: kajkaviana1@kr.t-com.hr
.