Designer: Kajkaviana © 2014

Znanstveni skup u čast prof. dr. sc. Alojza Jembriha

U organizaciji Kajkaviane i udruge Muži zagorskog srca 16. veljače 2018. održan je znanstveni skup u čast 70. obljetnice života istaknutog slavista, filologa i kajkavologa, prof. dr. sc. Alojza Jembriha u Muzeju Žitnica u Svetom Križu Začretju. Uz predstavnike organizatora, predsjednicu Kajkaviane, prof. Ines Krušelj-Vidas i stoloravnatelja HU Muži zagorskog srca, dr. sc. Rajka Fureša, na skupu su sudjelovali dr. sc. Ivana Klinčić sa Hrvatskih studija u Zagrebu, dr. sc. Vladimir Krušić s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, akademik Nikola Benčić iz Austrije, dipl. teolog Ruben Knežević iz Rijeke, prof. Željko Vegh iz Gradske knjižnice Zagreb i prof. Mirko Ivanjek iz Kajkaviane koji su govorili o različitim granama kulturnog djelovanja prof. Jembriha.

 

Predstavljanje časopisa Hrvatsko zagorje 1-2/2018

Na XVII. znanstvenom skupu u Krapini „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“, 3. rujna 2018., predstavljen je prvi dvobroj časopisa za kulturu Hrvatsko zagorje za 2018. godinu, tematski posvećen 70. obljetnici prof. dr. sc. Alojza Jembriha. U njemu su objavljeni radovi izneseni na znanstvenom skupu u čast 70. obljetnice života istaknutog slavista, filologa i kajkavologa, prof. dr. sc. Alojza Jembriha, koji je Kajkaviana organizirala u suradnji s udrugom Muži Zagorskog srca, u Muzeju Žitnica u Svetom Križu Začretju. Sva izlaganja s znanstvenog skupa tiskana su u tematskom broju časopisa Hrvatsko zagorje br. 1-2/2018. posvećenom 70. obljetnici prof. dr. sc. Alojza Jembriha i izdana u posebni otisak časopisa  Hrvatsko zagorje br. 1-2/2018.: Izlaganja sa znanstvenog skupa u čast 70. obljetnice života prof. dr. sc. Alojza Jembriha.

 

Predstavljanje časopisa Hrvatsko zagorje 3-4/2017

U prostoru Gradske knjižnice Donja Stubica, u četvrtak, 24. svibnja 2018. u 19 sati održano je predstavljanje novog broja časopisa za kulturu Hrvatsko zagorje s temom broja: 70. obljetnica književnika i prevoditelja Božidara Brezinščaka Bagole u organizaciji Kajkaviane, uredništva časopisa Hrvatsko zagorje i Gradske knjižnice Donja Stubica. Časopis je predstavila glavna urednica Vlasta Horvatić-Gmaz. U glazbenom programu nastupio je Dino Miklaužić i Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rikard Jorgovanić Hum na Sutli.

 

Danici Pelko Nagrada Ivan Filipović

Članica predsjedništva i voditeljica Male kajkaviane Danica Pelko dobitnica je godišnje državne nagrade Ivan Filipović za 2016. godinu na području osnovnog školstva koja se dodjeljuje za iznimna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti.

 

Suradnja Kajkaviane na izložbi o Franji Tahyju

Na 445. obljetnicu bitke kod Stubice, 9. veljače 2018., u Muzeju seljačkih buna otvorena je izložba Franjo Tahy i Tahyjev grad u Donjoj Stubici. U suradnji s Muzejima hrvatskog zagorja, posuđena je Kajkavianina građa za izložbu „Franjo Tahy i Tahyjev grad u Donjoj Stubici“, a naši su članovi sudjelovali kao stručni suradnici na izložbi te napisali svoje priloge za katalog, Branko Čičko o najnovijim povijesnim istraživanjima o Tahyju, a Vlasta Horvatić-Gmaz o percepciji Tahyja u književnosti.  

 

Godišnja skupština Kajkaviane 2018. u Plavoj dvorani

Godišnja skupština Kajkaviane održana je 4. svibnja 2018. u Plavoj dvorani u Donjoj Stubici. Prije početka službenog dijela skupštine, svoje je kajkavske stihove recitirala Magdalena Blagec, članica Male kajkaviane, i tada učenica osmog razreda OŠ Donja Stubica, dobitnica 2. nagrade na Goranovom proljeću pod mentorstvom prof. Danice Pelko. Na skupštini je predstavljano izvješće o radu Društva, a na zasjedanju je donesen prijedlog programa rada Kajkaviane za 2019. godinu. 

 

Krešimiru Reganu Nagrada Rikard Jorgovanić

Za knjigu Srednjovjekovne i renesansne utvrde Hrvatskog zagorja objavljenu u izdanju Kajkaviane Krešimir Regan je 26. travnja 2018. primio književnu nagradu Rikard Jorgovanić u okviru manifestacije Dan Rikarda Jorgovanića u Narodnoj knjižnici Hum na Sutli. Nagrađenu knjigu predstavila je urednica dr. sc. Vlatka Dugački, a u ime Kajkaviane Danica Pelko.

 

Predstavljanje knjige Branke Jagić u Velikoj Gorici

Na Matičinom četvrtku u Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici je 12. travnja predstavljena knjiga izabrane poezije i proze preminule književnice Branke Jagić, „Najti svoju goru“ u izdanju Kajkaviane. Knjigu je predstavila Vlasta Horvatić – Gmaz u ime Kajkaviane kao izdavača, Marija Lamot kao recenzentica i Darija Žilić kao moderator.

 

Nagrada Magdaleni Blagec na Goranovu proljeću

Magdalena Blagec, učenica 8. b razreda OŠ Donje Stubica i članica Male Kajkaviane već petu godinu, pod mentorstvom prof. Danice Pelko primila je 21. ožujka 2018. godine 2. nagradu na Goranovu proljeću. Između deset prijavljenih pjesama, na dodjeli je pročitala pjesmu Zake. Nagradu je primila od stručnog povjerenstva koji su činili Miroslav Mićanović i Branko Čegec sa sljedećim obrazloženjem: 

„Pjesnikinja Magdalena Blagec s pravom se pita o mnogočemu što smo doživjeli, vidjeli i čitali, ali odlučila se za jezik koji se pamti i koji se traži, jer kao da smo ga izgubili, zaboravili. Ili smo mu davali sasvim drugo, nerijetko krivo mjesto: ´Zake, zake suze žmefke,/ zake glava pognuta?/ Zake se mučiš i se vu sebi držiš?/ Zake se stiščeš,/ pak van ne pustiš?´ Upisana je u njezinu poeziju jedna druga lektira, jedan drugi svijet i to je lijepo, dobro i važno. Ali radoznao čitatelj će odmah, ili kasnije, pitati „zake“ I onda će se naći u neobičnu i živu labirintu značenja i riječi. Riječi i značenja.“ 

Nagrađene stihove Magdalena Blagec recitirala je na godišnjoj skupštini Kajkaviane 4. svibnja 2018.

 

Humanitarni božićni koncert 22. prosinca 2018.

U organizaciji Društva Kajkaviana i Muzeja Hrvatskog zagorja, u subotu 22. prosinca  2018. u 19 sati u Dvorcu Oršić,  u Gornjoj Stubici održan je humanitarni božićni koncert na kojem su nastupili Vitomir Ivanjek na glasoviru s gostima: muški zbor Jarunski dečki i dječji zbor Zagrebački anđeli. Na programu su bila klasična djela i  tradicionalne božićne pjesme. Nakon koncerta, organizirano je puštanje lampiona u kojem su sudjelovali najmlađi pjevači i gosti ispred ulaza u dvorac Oršić.  

Sudjelovanje na radionici programa EU Kreativna Europa

Na predstavljanju programa EU Kreativna Europa, potprogram Kultura: od ideje do cilja, u Energetskom centru Bračak, pod vodstvom Morane Bigač sa Deska Kreativne Europe Ministarstva kulture RH, 2. ožujka 2018. sudjelovala je naša članica Lidija Kelemen. Nakon upoznavanja s mogućnostima korištenja programa, sudjelovala je na prvoj radionici edukativnog programa „Kreativni proces: kvantitetom do kvalitete“, 18. lipnja 2018. u Energetskom centru Bračak, pod vodstvom Morane Bigač sa Deska Kreativne Europe Ministarstva kulture RH. Na radionicama su sudjelovali predstavnici županijskih institucija, škola i udruga.

 

Kreativni gradovi Hrvatske i Kajkaviana

Na prvoj radionici Kretivni gradovi Hrvatske, u koju je uključen grad Donja Stubica, u organizaciji Hrvatskog klastera konkuretnosti kreativnih i kulturnih industrija, 11. rujna 2018., sudjelovala je predsjednica Kajkaviane, Ines Krušelj-Vidas i članica, Lidija Kelemen. Na radionici su sudjelovali predstavnici grada, institucija i udruga iz Donje Stubice. 

 

Izborna skupština 2017.

26. svibnja 2017. održana je izborna skupština Kajkaviane u plavoj dvorani u Donjoj Stubici. Na skupštini je potvrđena nova, stara predsjednica, Ines Krušelj-Vidas, a članovi predsjedništva su pomlađeni. Umjesto dotadašnjeg člana predsjedništva, dr. sc. Alojza Jembriha koji je proglašen počasnim članom Kajkaviane, izabran je Juraj Lukina. Osim izbora predsjedništva,  radnih tijela skupštine i nadzornog odbora, donesen je plan rada društva i financijski plan za 2018. godinu. Skupštini su prisustvovali novoizabrani gradonačelnik Donje Stubice, Nikola Gospočić te zamjenica župana, Jasna Petek.

 

Suradnja na Enciklopediji Hrvatskog zagorja

Kajkaviana je surađivala s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža u izradi „Enciklopedije Hrvatskog zagorja“. Sama enciklopedija nastala je na poticaj književnika Božidara Brezinščaka Bagole, koji je ujedno i član Kajkaviane, zbog čega su se brojni članovi uključili u pisanje natuknica za Enciklopediju (Narcisa Brezinščak, Ivan Cesarec, Branko Čičko, Vlasta Horvatić-Gmaz, Mirko Ivanjek, Ines Krušelj-Vidas, Željko Popović), a i u samom pisanju enciklopedije korišten je časopis Hrvatsko zagorje.

 

Kajkaviana u Kući europske povijesti

Iako je zbog provala stalni postav zbirke Kajkaviana Croatica zatvoren za širu javnost, jedan njezin eksponat od 6. svibnja 2017. i službeno je dio odabrane europske povijesti.  To je originalni pretisak prvog hrvatskog književnog časopisa „Danica ilirska: pervolčtni tečaj, 1835“, Ljudevita Gaja, koji je izlazio kao tjedni prilog Novina Horvatzkih. Iste novine danas izlaze kao Narodni list, službeni list za objavu novih zakona i propisa Republike Hrvatske. Zajedno s ilirskom čašom iz Muzeja za umjetnost i obrt, predstavlja hrvatsku povijest u izložbenoj građi Kuće europske povijesti (House of European History) u Bruxellesu.

 

„ČA – KAJ – ŠTO – NAŠA BAŠTINA“,

Kajkaviana je 7. listopada 2017. sudjelovala na petnaestoj godišnjici projekta „ČA – KAJ – ŠTO- NAŠA BAŠTINA“, koji je započeo suradnjom Katedre Čakavskog sabora „Bakarskog kraja“ i Kajkaviane 2003. godine. U okviru projekta održan je okrugli stol s temom, „Tragovima Zrinskih i Frankopana – zavičajna baština (materijalna i nematerijalna) kao nasljeđe“, u frankopanskom dvorcu Nova Kraljevica. Osim dvorca, organiziran je posjet brodogradilištu u Kraljevici, a prigodni program održan je u Domu kulture Škrljevo. Kajkavianu su predstavljali predsjednica Ines Krušelj-Vidas, Danica Pelko, Lidija Kelemen te njihov gost, gradonačelnik Grada Donja Stubica, Nikola Gospočić.  

 

Predstavljanje knjige Krešimira Regana u Muzeju seljačkih buna

U izdanju Kajkaviane objavljena je knjiga povjesničara i leksikografa dr. sc. Krešimira Regana, „Srednjovjekovne i renesansne utvrde Hrvatskog zagorja“. Prvo predstavljanje knjige održano je 20. listopada 2017. u Muzeju seljačkih buna u dvorcu Oršiću, u suorganizaciji s Muzejima hrvatskog zagorja. U ime nakladnika na predstavljanju je sudjelovala Vlasta Horvatić-Gmaz, a knjigu su predstavili urednica dr. sc. Vlatka Dugački, recenzent dr. sc. Filip Škiljan i dr. sc. Ivana Škiljan. 

 

 Predstavljanje knjige Krešimira Regana u Zaboku

U organizaciji Kajkaviane i Gradske knjižnice Ksaver Šandor Gjalski 6. studenog 2017. održano je predstavljanje knjige povjesničara i leksikografa dr. sc. Krešimira Regana, „Srednjovjekovne i renesansne utvrde Hrvatskog zagorja“. Uz ravnateljicu knjižnice, Branku Vrbanec i predstavnicu nakladnika, Vlastu Horvatić-Gmaz, knjigu su urednica dr. sc. Vlatka Dugački, recenzent dr. sc. Filip Škiljan i dr. sc. Ivana Škiljan.

 

Predstavljena knjiga Branke Jagić „Najti svoju goru“ u Mariji Bistrici

Na recitalu „Josip Ozimec“ u Mariji Bistrici, 21. listopada 2017., predstavljena je knjiga „Najti svoju goru“, preminule književnice Branke Jagić. Zbirku radova predstavili su pjesnikinja  Marija Lamot koja je napravila izbor radova i napisala pogovor zbirci, dr. sc. Ivo Kalinski te urednica knjige Vlasta Horvatić-Gmaz, predstavnik nakladnika.

 

Tradicionalni božićni koncert 16. prosinca 2017.

U subotu 16. prosinca  2017. u 19 sati u Dvorcu Oršić  u Gornjoj Stubici održan je humanitarni božićni koncert u organizaciji Društva Kajkaviana i Muzeja Hrvatskog zagorja. Na koncertu su nastupili Vitomir Ivanjek na glasoviru te gosti, muški zbor Jarunski dečki i dječji zbor Zagrebački anđeli. Na programu su bila klasična djela i  tradicionalne božićne pjesme.

 

Predstavljen „Mali rječnik kajkavskog govora stubičkog kraja“ Male kajkaviane na godišnjoj skupštini Kajkaviane

Članovi Male kajkaviane 2016. godine izdali su „Mali rječnik kajkavskog govora stubičkog kraja“, izrađen pod vodstvom Danice Pelko, voditeljice Male kajkaviane. Predstavljanje rječnika održano je i na godišnjoj skupštini Kajkaviane, 17. prosinca 2016. godine za članove Društva. 

 Kajkaviana: društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje kajkavske kulturne baštine

Golubovečka ulica 42
49240 Donja Stubica
Radno vrijeme: 9:00 - 13:00 radnim danom, vikendom uz najavu
Tel/fax: 049/286-463
E-mail: kajkaviana@kr.t-com.hr E-mail: kajkaviana1@kr.t-com.hr
.