Designer: Kajkaviana © 2014

Godišnja skupština Kajkaviane 12. travnja 2019.

Godišnja skupština Kajkaviane održat će se 12. travnja 2019. u 19 sati u Donjoj Stubici, Toplička 10/II (Plava dvorana u Donjoj Stubici). Na skupštini će se obilježiti 30. obljetnica osnivanja Kajkaviane, a nakon službenog dijela slijedi kratko predstavljanje najnovijeg broja časopisa za kulturu Hrvatsko zagorje /tema broja: 20. obljetnica Knjižničarskog društva KZŽ/ i zbirke pjesama Dragice Ferjanić „Zarošeni obloki“.

 

Posjet učenika OŠ Vladimira Bosnara Stubičke Toplice i predstavljanje projekta „Kocka je bačena“

U sklopu projekta „Kocka je bačena!“, čiji je cilj promocija matematičkog velikana Vilima Fellera, utemeljitelja teorije vjerojatnosti, Kajkavianu su 26. ožujka 2019. posjetili  učenici 7. razreda Osnovne škole Vladimira Bosnara Stubičke Toplice, Tara Pihač, Ema Hercigonja, Lana Merhin, Lucija Hlebec i Gabrijel Mlinarić u pratnji pedagoga Gorana Jenića. Gđi. Vlasti Horvatić-Gmaz u dvorcu Stubički Golubovec  predstavili su svoj projekt s kojim se natječu na Državnoj smotri projekata Građanskog odgoja i obrazovanja koja će se održati u Zagrebu.

 

 

Sudjelovanje na edukaciji „Akademija razvoja lokalnih zajednica“

U organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva održan je novi program edukacije pod nazivom „Akademija razvoja lokalnih zajednica“. Na edukaciji, koja se održala između 8. i 10. ožujka 2019. u Puli, a u kojoj je sudjelovalo 18 polaznika iz  Istarske (Pićan, Vrsar, Pazin, Pula), Primorsko-goranske (Rijeka, Matulji, Delnice, Prezid), Karlovačke (Karlovac, Duga Resa, Vojnić), Sisačko-moslavačke (Hrvatska Kostajnica, Glina, Gornji Viduševac) i Krapinsko-zagorske županije (Gornja Stubica) sudjelovala je naša članica Lidija Kelemen. Program će se nastaviti kroz individualno mentorstvo i provedbom projekta na području Gornje Stubice.

 

Održana Seljačka buna ispred dvorca Stubički Golubovec

Na 446. obljetnicu završne bitke kod Stubice, održana je 9. veljače 2019. tradicionalna manifestacija „Seljačka buna – bitka kod Stubice“, ove godine na novoj lokaciji, ispred dvorca Stubički Golubovec koji je poslužio kao kulisa za Bunu. Program je započeo okupljanjem u centru Donje Stubice odakle su se seljačka i plemićka vojska uputile prema dvorcu ispred kojeg je, nakon neuspješnih pregovora, održana završna bitka u kojoj su pobijedili plemići. Na manifestaciji je sudjelovalo više od 300 statista iz dvadesetak udruga iz Hrvatske i susjednih zemalja, te prvi puta, postrojba iz pričuvnog sastava Hrvatske vojske. 

 

Predstavljanje knjige Zarošeni obloki autorice Dragice Ferjanić

U petak 1. ožujka 2019. u 19 sati u Dvorani za priredbe SŠ Krapina održano je predstavljanje zbirke kajkavskih stihova  Zarošeni obloki Dragice Ferjanić u nakladi Kajkaviane. Knjigu je u ime nakladnika predstavila urednica Vlasta Horvatić-Gmaz sa recenzenticom Marijom Lamot. U glazbenom programu nastupili su učenici OŠ Side Košutić Radoboj, Lorena Gotlin i Dominik Pažameta s učiteljicom Dubravkom Habjanec. Stihove su recitirali učenici 4.c razreda matematičke gimnazije SŠ Krapina, Magda Vodolšak, Matija Kovačec i Marta Bubnjar.

 Kajkaviana: društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje kajkavske kulturne baštine

Golubovečka ulica 42
49240 Donja Stubica
Radno vrijeme: 9:00 - 13:00 radnim danom, vikendom uz najavu
Tel/fax: 049/286-463
E-mail: kajkaviana@kr.t-com.hr E-mail: kajkaviana1@kr.t-com.hr
.